Ordföranden för COP28 Sultan al-Jaber inledningstalar i Dubai.
Ordföranden för COP28 Sultan al-Jaber inledningstalar i Dubai. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Självklar fråga i topp när klimatmötet inleds

Frågan om att fasa ut olja, kol och gas hamnar genast högst på agendan när FN:s klimattoppmöte startar i Dubai. Ett särskilt hett ämne eftersom mötet hålls i oljestaten Förenade arabemiraten och leds av vd:n för ett gigantiskt oljebolag.


Valet av Sultan al-Jaber är kontroversiellt. Han är vd för Förenade arabemiratens stora, nationella oljebolag Adnoc. En intressekonflikt som sticker i ögonen. Hur ska han kunna leda världens klimatförhandlingar? frågar sig kritiker.

Men al-Jaber tog sig an elefanten i rummet direkt i sitt inledningstal.

— Det är nödvändigt att inte utesluta någon fråga, säger han.

— Vi måste se till att de fossila bränslenas roll (för klimatförändringarna) inkluderas. Jag vet att det finns starka åsikter om att inkludera formuleringar om fossila bränslen och förnybar energi i förhandlingstexten.

Konfliktfylld fråga

Men det återstår att se vad de runt 200 länderna på plats i Dubai kan enas om under de kommande två veckorna. Många länder är beroende av fossila bränslen för sin energiförsörjning, andra producerar olja, kol och gas och är beroende av dessa intäkter.

Fossila bränslen är samtidigt orsaken till mycket av den globala uppvärmningen, och till att världens länder fortfarande är långt ifrån att nå klimatmålen.

Al-Jaber uppmanar alla länder att vara flexibla och ambitiösa i förhandlingarna, och att inte förlora Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grad ur sikte.

Vid ett stup

— Vi står vid ett vägskäl. Den väg vi har rest på kommer inte att ta oss till målet i tid, säger al-Jaber.

Även FN:s klimatchef Simon Stiell trycker på vikten av att öka takten i klimatarbetet och att det måste bli ett slut på fossileran – annars kan det vara ute med oss.

— Vi står vid ett stup, säger Stiell.

— Och vi väljer att betala med människors liv.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!