Storbritanniens kung Charles III på FN:s klimattoppmöte i Dubai.
Storbritanniens kung Charles III på FN:s klimattoppmöte i Dubai. - Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera. Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.


I två dagar fylls möteslokalerna på det globala klimattoppmötet i Dubai av presidenter, premiärministrar och också några kungligheter från världens alla hörn.

Storbritanniens kung Charles, som gjort sig känd för sitt klimatengagemang, höll inledningstalet för det toppmöte som hålls vid sidan av själva förhandlingarna.

— Jag är djupt oroad över att vi fortfarande befinner oss så fruktansvärt långt från målet, säger kung Charles.

Oroande fakta

Inför årets möte i ökenstaden i Förenade arabemiraten har rapporterna haglat tätt om att världens länder inte gör tillräckligt för att nå målet de enats om i Parisavtalet 2015 – att hålla den globala temperaturhöjningen till väl under 2 grader jämfört med förindustriell tid, och helst under 1,5 grader.

I stället ser 2023 ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. Världshaven visar rekordtemperaturer och havsisen i Antarktis krymper i oroande takt.

— Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli en vändpunkt mot genuin omställning i en tid när vi ser hur alarmerande "tipping points" nås, det som forskare har varnat för så länge, säger kung Charles.

Han manar världsledarna att ta tillfället att agera.

— Jag kan bara uppmana er att möta det med ambition, fantasi och en verklig känsla av att vi nu står inför ett nödläge, säger han.

Ingen Biden och XI

Även påve Franciskus skulle ha talat till världsledarna, men fick ställa in på grund av sjukdom. Inte heller ledarna för världens största utsläppare dyker upp – USA:s president Joe Biden och Kinas dito Xi Jinping.

Men Frankrikes president Emmanuel Macron är på plats, liksom Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman och Brasiliens president Lula da Silva.

Drygt 130 stats- och regeringschefer står på talarlistan och trots att deras talartid begränsas till tre minuter, kommer de att hålla på i två dagar. Statsminister Ulf Kristersson (M) håller Sveriges anförande först på lördagen.

TT
/
/
Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.