Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

Sverige har fortsatt stora problem med utsatta områden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). Det är ett misslyckande för helt vårt samhälle, säger han.


Antalet utsatta områden minskar från 61 till 59 i polisens senaste kartläggning – men samtidigt har de kriminellas påverkan cementerats och blivit alltmer beständig.

— Det understryker för mig betydelsen av att mobilisera inte bara rättsväsendet utan hela samhället för att bryta det, säger Gunnar Strömmer.

— Man ska inte sväva i nån ovisshet om att de mått och steg som kommer att krävas kommer att behöva vara väldigt ingripande.

Bättre verktyg

Men han ser också vissa ljuspunkter. Till exempel har den öppna narkotikahandeln generellt sett minskat till följd av ökad kameraövervakning.

— Det ryms en hoppfullhet. Om vi ger brottsbekämpande myndigheter effektivare verktyg så går det också att bryta de här mönstren.

Enligt polisen handlar det dock om att de kriminella anpassat sig, och istället satsat mer på att sälja via digitala kanaler och leverera genom utkörning.

Polisen lyfter också att antalet särskilt utsatta områden, där situationen bedöms vara akut, minskat från 22 till 17 sedan 2019.

Framför allt beror det på minskat våld och hot mot poliser – men det bedöms i sin tur kunna vara en medveten strategi från gängen för att minska polisens insyn och kunna verka mer ostört.

— I grund och botten vill vi naturligtvis inte se hot och våld mot polisen. Det är väldigt tydligt att oavsett de kriminellas bevekelsegrunder att agera på det ena eller andra sättet måste vi ge polisen bättre verktyg för att trycka tillbaka de här nätverken, kommenterar Strömmer.

Trycka tillbaka

Vad är målet - ska Sverige inte ha några utsatta områden på sikt?

— Jag vill inte kvantifiera arbetet på det sättet. Vi ska bryta social utsatthet, stärka egenmakten och friheten för människor i alla delar av landet, så att de här siffrorna kan tryckas ner rejält. Gör vi det systematiskt är jag övertygad om att vi också kommer att kunna se en nedgång i antalet utsatta områden, och målet är förstås att trycka tillbaka i så hög grad det bara går.

TT
/
Hot
/
/
Senaste nytt

Protester när Sharif valdes till premiärminister

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Nu går Försäkringskassan ut och varnar allmänheten. Ett bluffmejl har gått ut till privatpersoner. I mejlet erbjuds elstöd för 2024, något som Försäkringskassan inte gör.

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.