En läkare får kritik efter att ha skrivit ut cannabis till flera patienter på ett bristfälligt sätt. Arkivbild.
En läkare får kritik efter att ha skrivit ut cannabis till flera patienter på ett bristfälligt sätt. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Läkare skrev ut cannabis till sexåring med cp-skada – kritiseras

En läkare på en vårdcentral i Västerbotten skrev ut medicinsk cannabis till barn och riskerar nu att få sin legitimation indragen.


En läkare på en vårdcentral i Västerbotten skrev ut medicinsk cannabis till barn och riskerar nu att få sin legitimation indragen.

Det var apotekspersonal som först larmade om de udda förskrivningarna. Totalt har fyra barn med olika diagnoser behandlats med cannabis – den yngsta bara sex år, rapporterar SVT Västerbotten.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och kräver att legitimationen ska dras in.

Förskrivning har skett till personer med kända missbruksproblem samt till flera barn med svårbehandlad epilepsi. Ett barn med diagnostiserad hjärntumör, som upplevde kramper och smärta, blev behandlad av läkaren samt en sexårig flicka med cp-skada.

Läkaren har jobbat på flera platser i landet, men var senast verksam på en vårdcentral i Västerbotten. Läkarens egna inställning är att cannabis är ofarligt.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.