En läkare får kritik efter att ha skrivit ut cannabis till flera patienter på ett bristfälligt sätt. Arkivbild.
En läkare får kritik efter att ha skrivit ut cannabis till flera patienter på ett bristfälligt sätt. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Läkare skrev ut cannabis till sexåring med cp-skada – kritiseras

En läkare på en vårdcentral i Västerbotten skrev ut medicinsk cannabis till barn och riskerar nu att få sin legitimation indragen.


En läkare på en vårdcentral i Västerbotten skrev ut medicinsk cannabis till barn och riskerar nu att få sin legitimation indragen.

Det var apotekspersonal som först larmade om de udda förskrivningarna. Totalt har fyra barn med olika diagnoser behandlats med cannabis – den yngsta bara sex år, rapporterar SVT Västerbotten.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och kräver att legitimationen ska dras in.

Förskrivning har skett till personer med kända missbruksproblem samt till flera barn med svårbehandlad epilepsi. Ett barn med diagnostiserad hjärntumör, som upplevde kramper och smärta, blev behandlad av läkaren samt en sexårig flicka med cp-skada.

Läkaren har jobbat på flera platser i landet, men var senast verksam på en vårdcentral i Västerbotten. Läkarens egna inställning är att cannabis är ofarligt.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!