Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige.
Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige. - Foto: Kevin Wolf/AP/TT

USA får tillgång till baser i Sverige

Det nya avtalet om fördjupat försvarssamarbete mellan Sverige och USA är påskrivet och ger USA:s militär rätt och möjlighet att använda totalt 17 svenska baser, anläggningar eller militära områden.


— Det är en historisk dag för försvarssamarbetet mellan Sverige och USA. Vi har redan haft ett nära och bra samarbete med USA. Med det här kommer det att bli ännu starkare, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT i telefon från Washington.

Avtalet skrevs under av Jonson och USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid en ceremoni i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington i USA på tisdagskvällen.

Ett viktigt syfte med avtalet är att USA snabbt ska kunna komma till Sveriges hjälp vid en kris.

— Det kommer att skapa bättre förutsättningar för Sverige att kunna få stöd av USA vid händelse av krig eller kris, säger Pål Jonson.

— Och det kommer också att vara bra för det nordiska försvarssamarbetet, säger Pål Jonson.

Han hänvisar till att Norge redan har ett sådant avtal och att Danmark och Finland är på väg att som Sverige få till stånd sådana avtal.

För att gälla måste avtalet godkännas av riksdagen. Regeringen kommer att lägga en proposition till riksdagen med avtalet och Pål Jonson bedömer att avtalet ska kunna träda i kraft inom ett år.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!