Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige.
Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige. - Foto: Kevin Wolf/AP/TT

USA får tillgång till baser i Sverige

Det nya avtalet om fördjupat försvarssamarbete mellan Sverige och USA är påskrivet och ger USA:s militär rätt och möjlighet att använda totalt 17 svenska baser, anläggningar eller militära områden.


— Det är en historisk dag för försvarssamarbetet mellan Sverige och USA. Vi har redan haft ett nära och bra samarbete med USA. Med det här kommer det att bli ännu starkare, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT i telefon från Washington.

Avtalet skrevs under av Jonson och USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid en ceremoni i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington i USA på tisdagskvällen.

Ett viktigt syfte med avtalet är att USA snabbt ska kunna komma till Sveriges hjälp vid en kris.

— Det kommer att skapa bättre förutsättningar för Sverige att kunna få stöd av USA vid händelse av krig eller kris, säger Pål Jonson.

— Och det kommer också att vara bra för det nordiska försvarssamarbetet, säger Pål Jonson.

Han hänvisar till att Norge redan har ett sådant avtal och att Danmark och Finland är på väg att som Sverige få till stånd sådana avtal.

För att gälla måste avtalet godkännas av riksdagen. Regeringen kommer att lägga en proposition till riksdagen med avtalet och Pål Jonson bedömer att avtalet ska kunna träda i kraft inom ett år.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.