Grönlands glaciärisar hotas. I takt med att de smälter hotas nästan en halv miljard människor av översvämningar, enligt en forskarrapport som presenteras på FN:s klimatmöte i Dubai. Arkivbild.
Grönlands glaciärisar hotas. I takt med att de smälter hotas nästan en halv miljard människor av översvämningar, enligt en forskarrapport som presenteras på FN:s klimatmöte i Dubai. Arkivbild. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.


Tröskelpunkter – eller tippningspunkter – är när ett klimat- eller ekosystem på kort tid går från ett tillstånd till ett annat. Konsekvenserna kan bli okontrollerbara när detta i sin tur påverkar andra klimatsystem.

Risken för att flera tröskelpunkter för klimatet ska passeras har ökat. Över 200 forskare som har gått igenom den samlade kunskapen på området presenterar sin rapport på FN:s klimatmöte i Dubai i dag.

— Hotet från de här tröskelpunkterna är av en omfattning som saknar motstycke för mänskligheten, säger rapportens huvudförfattare Tim Lenton, jordsystemforskare vid universitetet i Exeter, till AFP.

En av punkterna är risken att de smältande inlandsisarna i Västantarktis och Grönland kollapsar. Vid nästa sekelskifte kan detta ha höjt havsnivån och utsatt nästan en halv miljard människor för översvämningar, enligt rapporten.

Grönlands inlandsis har redan krympt i en sådan takt att det kanske är för sent.

Andra kritiska tröskelpunkter som forskarna pekar ut är döende tropiska korallrev, smältande permafrost och att Golfströmmen försvagas.

Detta skulle ge oss ett betydligt kyligare klimat på norra halvklotet. Stora regioner skulle få mycket mindre regn, vilket riskerar att halvera ytorna där vete och majs kan odlas.

Samtidigt lyfter forskarna fram ett antal positiva tröskelpunkter. Det handlar om utbyggnaden av vind- och solkraft, allt fler elbilar samt en övergång till mer växtbaserad mat.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas vända upp

Morgonens nyheter 22 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.

Efter Børsenbranden – brandmännen snart klara

1 timme sedan
Räddningstjänsten i Köpenhamn är på väg att packa ihop och avsluta sitt arbete vid Børsen. Det säger beredskapschef Jakob Vedsted Andersen under en pressträff på måndagsmorgonen.

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

1 timme sedan
Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Ja till tuffare tag mot gängen i Ecuador

1 timme sedan
Väljarna i Ecuador har med klar majoritet röstat ja till tuffare tag mot de kriminella gängen, enligt landets valmyndighet som hänvisar till en preliminär rösträkning.