Flera av de smittade eleverna vårdades på sjukhus tills de blev friska. Arkivbild.
Flera av de smittade eleverna vårdades på sjukhus tills de blev friska. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.


Tyfoidfeber är en allvarlig bakteriesjukdom som kan leda till blodförgiftning.

Smittskyddet i Skåne har inte lyckats utreda varifrån smittan kommer – och det är möjligt att det förblir okänt. Sjukdomen är sällsynt i Sverige och de flesta som insjuknar har smittats utomlands. Bakteriesjukdomen förekommer främst i Afrika, Sydamerika och Sydostasien.

Det var först en månad efter det att föräldrar rapporterat att deras barn fått hög feber som utbrottet upptäcktes.

— Bakterien smittar genom att man får avföring på händerna, oftast genom förorenat vatten eller mat, säger Birgitta Holmgren, smittskyddsläkare i Region Skåne, till SVT.

Flera av de smittade vårdades på sjukhus tills de tillfrisknade.

TT
/
/
/
SVT
/
Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.