Persilja verkar vara orsaken till att 100 kommunchefer i Jönköping blev magsjuka.
Persilja verkar vara orsaken till att 100 kommunchefer i Jönköping blev magsjuka. - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / Janerik Henriksson/TT

Över 100 kommunchefer blev magsjuka på konferens – orsaken avslöjad

​I början av november rapporterades en omfattande magsjuka bland över 100 kommunchefer i Jönköping efter en konferens. Nu har man hittat den troliga orsaken.


Över 100 kommunchefer från Jönköping drabbades av symptom såsom diarré, kräkningar och svåra magsmärtor efter en konferens i början av november, skriver TT. 

Laboratorieprover bekräftar nu förekomsten av E.coli-bakterier i persiljan som åts under konferensen, vilket indikerar på att den var smittkällan.

Utredning och identifiering av smittkällan

Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, meddelade att ett misstänkt livsmedel har spårats till en producent i södra Europa. Ytterligare bekräftelse på detta kom från ett liknande sjukdomsutbrott i Stockholm där cirka 50 personer vid en restaurang drabbades efter att ha konsumerat persilja från samma producent.

– Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan, säger Monica Kollberg.

Då MÅSTE du söka vård för vinterkräksjukan – läkaren: "Mycket smittsamt"

Restaurangernas hantering

Det framgår att inga brister i hanteringen av persiljan har identifierats vid de berörda restaurangerna. Därmed pekar allt på att persiljan var förorenad redan vid leverans. Myndigheterna i det land där producenten är baserad utreder nu händelsen för att fastställa den exakta orsaken till föroreningen.

Vad är E.coli?

E.coli är en bakterie som kan smitta både djur och människor. Det är en zoonos, med nötkreatur som den främsta reservoaren. E.coli-infektioner kan variera från milda symptom till allvarligare tillstånd som blodig diarré och njursvikt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Enligt smittskyddslagen är E.coli en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom i Sverige. Misstänkta fall ska rapporteras till relevanta myndigheter för vidare utredning och hantering.

Läs mer: Experten: Därför ska du inte använda handsprit under vintern

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

Senaste nytt

Klassiska bryggeriet hånar svenskarna – med ny ölsort

Na-kd smygändrar villkoren – så vilseleds kunderna

Klädjätten Na-kd har ändrat sin returpolicy i smyg. Nu riskerar många kunder att se sin chans till återbetalning brinna inne, medans företaget bara får mer pengar rätt ner i fickan.

Man misstänks ha mördats i lägenhet på Hisingen

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för att ha mördat en medelålderns man på Hisingen i Göteborg.

Polisen i Sundsvall rapporterar om trafikolycka

"Sundsvall, trafikolycka på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Fyra skadade i allvarlig trafikolycka

Fyra personer är skadade efter att två bilar frontalkolliderat vid småländska Myresjö, uppger polisen.

Västerbotten i stabsläge efter hackerattack

Region Västerbotten har gått upp i stabsläge efter att en av regionens leverantörer har utsatts för en cyberattack, skriver SVT Nyheter Västerbotten.