Läkaren Lars Lindstedt förklarar när det är dags att söka vård för din vinterkräksjuka.
Läkaren Lars Lindstedt förklarar när det är dags att söka vård för din vinterkräksjuka. - Foto: Erik G Svensson

Då MÅSTE du söka vård för vinterkräksjukan – läkaren: "Mycket smittsamt"

Under vintern är det inte helt ovanligt att insjukna i vinterkräksjuka. Om du gör det bör du veta om och när det är dags att söka läkarvård.
– Då kan det behövas dropp, säger Doktor24:s medicinskt ansvarige läkare Lars Lindstedt till Nyheter24.


Under vinterhalvåret ökar mängden sjukdomsfall av vinterkräksjukan. Det som orsakar den smittsamma sjukdomen heter calicivirus och kan, i vissa fall, kräva läkarvård. 

Experten: Därför ska du inte använda handsprit under vintern

Läkaren: Så hanterar du vinterkräksjukan

För Nyheter24 berättar Doktor24:s medicinskt ansvarige läkare Lars Lindstedt att tiden det tar för caliciviruset att slå ut i kroppen kan variera mellan timmar och dagar. 

– Inkubationstiden är mellan 12 och 48 timmar. Till skillnad från de flesta bakterier som orsakar magsjuka är calicivirus även en droppsmitta och mycket smittsam från person till person.

Han förklarar att det i de flesta fall är möjligt att hantera sjukdomsförloppet på egen hand, genom medicin och vätskeintag. 

– Att stoppa diarré med tabletter, till exempel imodium, är ofta en god idé precis som intag av vätskeersättning. Detta då man även förlorar salter vid kräkningar och diarré. Vatten ensamt kan inte kompensera förlusten av salt.

Så boostar du ditt immunförsvar i vinter – och minskar risken för att bli sjuk

Då måste du söka läkarvård – för vinterkräksjukan

Men skulle du istället känna dig törstig, torr i munnen, allmänt trött och kissar mindre än vanligt kan du ha drabbats av vätskebrist, vilket kan kräva läkarvård, menar Lindstedt.

– Framför allt om man blir uttorkad och allmänpåverkad. Då kan det behövas dropp.

Så om du har drabbats av vinterkräksjuka, då är det extra viktigt att du tänker på intaget av vätska och ersättning för att inte riskera att behöva bli inlagd på sjukhus. 

Därför ska du INTE byta toalettborste för ofta – och så håller du den fräsch längre

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!