Polisen misstänks för brott mot arbetsmiljölagen för sin hantering av tidigare polismästaren Mats Löfving som hittades död efter en pressträff som pekade ut honom som jävig. Arkivbild.
Polisen misstänks för brott mot arbetsmiljölagen för sin hantering av tidigare polismästaren Mats Löfving som hittades död efter en pressträff som pekade ut honom som jävig. Arkivbild. - Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Polisen åtalsanmäls för hanteringen av Löfving

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Polismyndigheten för misstankar om brott mot arbetsmiljölagen i samband med hur tidigare polismästaren Mats Löfving hanterades av sin arbetsgivare.


Det råder sekretess på själva anmälan, enligt Arbetsmiljöverkets presstjänst. Ärendet har lämnats vidare till åklagare vid avdelningen för särskilda utredningar, skriver Svenska Dagbladet.

Mats Löfving hittades död i sin bostad i februari i år efter en uppmärksammad pressträff där utredaren Runar Viksten pekade ut honom som jävig. Utredaren rekommenderade även rikspolischefen att överväga att sparka Löfving.

Efter Löfvings död inledde Arbetsmiljöverket ett tillsynsärende. Myndighetens utredning visade på stora brister i Polisens arbetsmiljöarbete – och krav ställdes på att en åtgärdsplan skulle tas fram. Ett vite hotade om Polisen inte uppfyllde kraven.

Polisen har sedan dess åtgärdat de brister som ledde till den skarpa kritiken från Arbetsmiljöverket. Myndigheten lade därför ner sitt tillsynsärende i förra veckan.

Hanteringen av Mats Löfving inför, under och efter att utredningen om honom presenterades gör dock att Arbetsmiljöverket åtalsanmäler polisledningen för brott mot arbetsmiljölagen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.