I tisdags meddelade HD att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten. Arkivbild.
I tisdags meddelade HD att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten. Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg/TT

En vecka på sig att söka PFAS–skadestånd

Tiden är snart ute för boende i Kallinge som fått i sig PFAS via dricksvattnet, om de vill söka skadestånd. Preskriptionstiden går ut den 16 december, rapporterar Blekinge Läns Tidning.


Detta gäller dem som inte är med i PFAS–föreningen, som nyligen vann en uppmärksammad seger i Högsta domstolen (HD).

Cirka 5 000 personer i blekingska Kallinge har fått PFAS–förorenat vatten i kranarna, men bara de 154 medlemmarna i föreningen drev den rättsliga processen ända upp till HD.

I tisdags meddelade HD att det kan ses som en personskada att ha höga halter av PFAS i blodet och att det därmed ska gå att söka skadestånd om orsaken är förorenat dricksvatten.

Medlemmarna i föreningen har längre tid på sig, men övriga Kallingebor har alltså bara en vecka.

— Man måste inkomma med sitt skadeståndsanspråk till Blekinge tingsrätt senast den dagen. Exakt hur man ska gå tillväga kan jag inte svara på, för jag är ingen jurist. Det får var och en lösa, säger Ronny Johannesson, styrelseordförande i Ronneby miljö och teknik, till tidningen.

TT
/
Senaste nytt

Sant eller falskt: Myterna om alkohol

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger

Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.

Skrapade rutan för dåligt – riskerar 12 4000 kronor i böter

En 21-årig man i Uddevalla körde bil utan att ha skrapat rutan. Nu har han åtalats för vårdslöshet i trafiken och riskerar böter på 12 400 kronor.

Chipjättens nya fabrik: "Inleder renässans"

Den taiwanesiska chiptillverkaren TMSC, som står för hälften av världens chip och förser företag som Apple och Nvidia med halvledare, har invigt en ny fabrik i Japan.