Flera företag som verkar i gruvbranschen är inblandade i en ekobrottsshärva i Norrbotten. Sex personer misstänks för brott. Arkivbild.
Flera företag som verkar i gruvbranschen är inblandade i en ekobrottsshärva i Norrbotten. Sex personer misstänks för brott. Arkivbild. - Foto: Patrick Trägårdh/TT

Sex misstänkta för ekobrott i gruvnäringen

Polisen utreder en rad grova ekobrott inom gruvnäringen i Norrbotten. Sex personer är misstänkta för olika brott och ett stort antal husrannsakningar har genomförts denna vecka.


Tre av de misstänkta personerna har anhållits och släppts efter förhör.

— Förundersökningen har pågått en längre tid och det handlar om personer knutna till företag som verkar eller har verkat i gruvnäringen i Malmfälten, säger Mikael Bäckström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

De brott som utreds är grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer. De sex personerna har delgivits misstanke om ett eller flera brott. Företagen har haft uppdrag som entreprenörer i Malmfälten.

I måndags slog Ekobrottsmyndigheten till på adresser i Norrbotten, Stockholm och Göteborgsområdet. Vid husrannsakningar beslagtogs bokföring och andra handlingar liksom datorer, telefoner och annan it-utrustning.

— Vi är fortfarande i ett tidigt skede i utredningen. Nu ska vi göra fler förhör och gå igenom det omfattande materialet, säger Mikael Bäckström.

Polisen beslagtog också föremål och en större summa kontanter. Bland beslagen finns guldföremål, dyrbara klockor och exklusiva handväskor.

— Det kan bli yrkanden om att förverka egendom framöver och då vill vi säkerställa att det finns tillgångar om det blir aktuellt.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

TT
/
/
Senaste nytt

Tre till sjukhus efter brand i Bengtsfors

Norges kung på väg hem

Norges kung Harald, som fått en tillfällig pacemaker inopererad under en semesterresa i Malaysia, har lämnat ön Langkawi, rapporterar norska medier.

Vimmerby: Polisen rapporterar om narkotikabrott

2 timmar sedan
"Misstänkt ringa narkotikabrott i Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna allvarligt skadad i smitningsolycka

idag 02:36
En 50-årig kvinna skadades allvarligt efter att ha blivit påkörd av en bil i Hjällbo i Göteborg under lördagskvällen.

Trump vinner ytterligare delstater

idag 01:52
USA:s tidigare president Donald Trump stod som väntat segrare i Republikanernas nomineringsmöten i Idaho och Missouri.

Fler döda hittade efter rysk attack

idag 01:04
Ytterligare döda har grävts fram i rasmassorna vid ett nio våningar högt lägenhetshus som träffades av en rysk attackdrönare i hamnstaden Odessa i södra Ukraina natten till lördag.