Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på söndagen.
Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på söndagen. - Foto: Christine Olsson/TT

Nobelfesten 2023: Det här stod på menyn

Gulbeta, lingon och alger. Det var vad kungligheter, pristagare och övriga gäster bjöds på i Stockholms Stadshus vid årets Nobelbankett.


I vinterkylan utanför Stadshuset stod poliser med förstärkningsvapen. Men inne i Blå hallen var det uppsluppen feststämning när årets Nobelpristagare skulle hyllas med middag.

Nobelbanketten, som inte sällan kallats för festernas fest, inleddes strax efter klockan 19 när kungligheter, digniteter och de nyblivna pristagarna tågade ned för Stadshusets trappa.

De 86 hedersgästerna tog plats vid honnörsbordet, utsmyckade med blommor från den italienska kuststaden San Remo där Nobel tillbringade sina sista år, arrangerade av Nobelflorist Per Benjamin.

Nobelfesten 2023 – årets meny

Menyn, en välbevarad hemlighet in i det sista, gick i år i havets tecken. Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten serverades till förrätt. Huvudrätten bestod av en torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba, samt inlagd lök med svamp.

Lingon från Mockträsk

Som om inte det vore nog serveras till det vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor. Allt signerat stjärnkocken Jacob Holmström.

Desserten serveras under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på söndagen.

Till efterrätt bjöds det på bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon. Just de här lingonen bor vanligtvis i Mockträsk utanför Boden, och var kvällen till ära smaksatt med tjärsirap.

I pauserna bjöds det som brukligt på musik, det som stack ut var kanske en cower på David Bowies "Heroes". Magnus Lindgren, som stått för den konstnärliga utformningen av underhållningen, agerade dirigent och bjöd på blåsinstrumentframföranden.

Kung Carl Gustaf tillsammans med fysikpristagaren Anne L’Huillier.

För skönången stod sopranen Elizabeth Meyer som bland annat dök upp på en balkong, omgiven av en överraskande mängd konstgjord rök. Återkommande var också en flickkör från Västerås, i glittriga tröjor. Blacknuss adderade lite funkigare toner.

Ungrarna stolta

Ungerske journalisten Zoltan Bugnyár rapporterar på plats för Hir TV och tidningen Magyar Nemzet. Vanligtvis får Nobelpriset inte så stor uppmärksamhet, men i år är intresset större då landet har två pristagare, medicinpristagaren Katalin Karikó och ungersk-österrikiska Ferenc Krausz.

— Det är lite konstigt, men det känns jättebra, säger han, och fortsätter:

— Det är jättehögtidligt.

Nobelpristagaren i medicin Katalin Karikó satt bredvid prins Daniel under Nobelbanketten i Stadshuset.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!