Aktivisten Vanessa Nakate efterlyser modiga beslut på COP28.
Aktivisten Vanessa Nakate efterlyser modiga beslut på COP28. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Sågar oljelobby: Som myggor på malariakonferens

Mänsklighetens livbåt sjunker om inte COP28 tar modiga beslut om framtiden för olja, kol och naturgas, enligt aktivisten Vanessa Nakate. Men en rekordstor fossillobby har varit på plats på klimatmötet i Dubai. Varför? Myggor bjuds inte in på en konferens för att bota malaria.


I nästan två veckor har runt 90 000 människor samlats under den brännande ökensolen i Dubai för att diskutera framtiden på en allt varmare planet. Nu går det största klimattoppmötet hittills mot sitt slut. Om ministrar och förhandlare packar ihop utan att ha kommit överens om att ta itu med roten till klimatförändringen – förbränningen av olja, kol och naturgas – så är COP28 ett misslyckande, enligt 27-åriga Vanessa Nakate från Uganda.

— Fossila bränslen står för 75 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, säger den världskända klimataktivisten i Dubai.

— Klimatkrisen är inget vagt och avlägset hot. Det händer nu. Det dödar människor. Det tar bort möjligheter till försörjning. Och det berövar samhällen på hopp, samhällen som inte är ansvariga för den här krisen.

Skolstrejkade

Nakate är uppvuxen i Kampala i Uganda, som bland annat drabbas av torka, jordskred och översvämningar i klimatförändringens spår. Inspirerad av Greta Thunberg började hon som 22-åring arrangera skolstrejker och senare grundade hon Rise Up Climate Movement som samlar afrikanska klimataktivister.

Förra året besökte Nakate samhällen på Afrikas horn som under flera år plågats av svår torka till följd av uteblivet regn. Skördar vissnar, boskap dör och många tvingas lämna sina hem. Miljoner människor hotas av svält.

På ett sjukhus träffade hon sexåriga Desmond som behandlades för allvarlig undernäring. Läkarna kunder inte rädda hans liv.

— Han svalt bokstavligen ihjäl, säger Nakate.

— Det finns många barn som honom i klimatkrisens frontlinjer. Trots det fortsätter ledare att fatta beslut som inte tar någon hänsyn till människors fortsatta existens.

Om inte världens ledare på COP28 lyckas komma överens om att ta ett krafttag mot fossila bränslen och för första gången enas om att de ska fasas ut kommer mänsklighetens livbåt att sjunka, varnar Nakate.

— Livbåtarna sjunker för barn och för sårbara samhällen i globala syd. Nu krävs att ledarna tar ambitiösa, modiga beslut. Annars blir allt annat meningslöst, säger hon.

— Om de inte lyckas ta itu med roten till klimatkrisen efter 28 år av klimatkonferenser är det inte bara ett misslyckade, det sänker också trovärdigheten för hela processen.

Inga myggor

Att årets klimatmöte arrangeras i oljelandet Förenade arabemiraten, med chefen för det statliga oljebolaget som ordförande, har väckt kritik. Dessutom har över 2 400 lobbyister med koppling till kol, olje- och gasindustrin ackrediterat sig för att delta.

— Lobbyisterna har väldigt mycket makt och inflytande, säger Nakate.

— Man bjuder inte in myggor på en konferens som går ut på att bota malaria. Så varför har vi över 2 400 fossillobbyister här? Vi kan inte acceptera att ledare prioriterar profit framför överlevnaden för människor och planeten. Det är hyckleri.

Protest mot fortsatt användning av fossila bränslen.
TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!