Måndag 15 Aug
Stockholm

Ephone: Fortsatt nej till Ipredkrav

Internetoperatören Ephone avslöjar inte vem som laddat upp 2 000 ljudböcker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Internetoperatören Ephone tänker inte avslöja vem som står bakom en server som misstänks ha innehållit 2 000 ljudböcker. Det framgår av Ephones svar till tingsrätten sedan förlagen krävt namn på uppladdarna.

De fem ljudboksförlagen blev först ut bland upphovsrättsinnehavarna att utnyttja Ipredlagen som trädde i kraft den 1 april.

Förlagen har 15 författare som misstänks ha drabbats av olaglig spridning av ljudböcker på internet. I ljudboksförlagens ansökan till tingsrätten krävde Norstedts, Bonnier Audio, Earbooks, Piratförlaget och Storyside att ett informationsföreläggande ska utfärdas, alltså att bland annat IP-adressen lämnas ut.

Förlagen krävde också att få identiteten på personen bakom det aktuella IP-numret.

Kravet för att ett informationsföreläggande ska utfärdas är att det sannolikt pågår upphovsrättsintrång.

– Och det gör det. Det är till och med visat tycker jag, säger advokat Peter Danowsky, som företräder ljudboksförlagen, i samband med förlagens ansökan.

Det håller inte Ephone med om. Eftersom det krävdes lösenord för kunna ta del av verken kan det inte innebära att de var tillgängliga för allmänheten, anser nätoperatören. Därmed har motparten inte visat att det finns några sannolika skäl för att ljudböckerna har varit tillgängliga för nedladdning.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.