Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön invigdes för några år sedan, och Norge fortsätter att satsa på olje- och gasutvinning. Arkivbild.
Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön invigdes för några år sedan, och Norge fortsätter att satsa på olje- och gasutvinning. Arkivbild. - Foto: Carina Johansen/AP/TT

Norge jublar i Dubai – och rekordsatsar på olja

Norges regering hyllar avtalet i Dubai om att fasa ut fossila bränslen. Samtidigt räknar landet med att rekordinvestera i olje- och gasutvinning. Det är arrogant och går emot all klimatforskning, säger WWF:s generalsekreterare Karoline Andaur.


Norges utrikesminister Espen Barth Eide med Singapores miljöminister Grace Fu i Dubai.

Det var norskt jubel på COP28 i Dubai när överenskommelsen var i hamn.

— För första gången är världens länder eniga om att energisystemen ska bort från fossila bränslen, inklusive olja och gas. Det här är ett genombrott och sätter en klar riktning för alla länder, säger landets klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) till NTB.

Utrikesminister Espen Barth Eide, även han på plats vid klimatmötet COP28, instämde i hyllningarna.

Det kan tyckas lite ironiskt att Norges ledare hyllar beskedet. Landet lever gott på oljeinkomster och förra året drog norska staten in 884 miljarder norska kronor i skatt från oljebolag, nära tre gånger så mycket som året dessförinnan, enligt statistikmyndigheten SSB.

"Måste ta nya tag"

Den välfyllda oljefonden är värd ungefär 16,4 biljoner norska kronor, vilket motsvarar drygt 3 miljoner norska kronor per invånare.

— Vi har levt gott på det här. Men nu måste vi ta nya tag. Det här kommer att bli jättesvårt för oss som nation. Men ju längre vi väntar, desto svårare blir det, säger Karoline Andaur, generalsekreterare för norska Världsnaturfonden WWF, till TT.

Karoline Andaur, generalsekreterare för norska WWF. Pressbild.

Norges olje- och gasindustri har hittills inte behövt bry sig så mycket om olika klimatuppgörelser. Norges utsläpp är i sammanhangen modesta 50 miljoner ton koldioxidekvivalenter, men förbränning av olja och gas som exporteras från den norska sockeln beräknas till mellan 400 och 500 miljoner ton årligen sedan slutet av 1990-talet.

Och inte mycket tyder på att det är någon förändring på gång. Samma dag som norska regeringsföreträdare jublar i Dubai, släpper branschorganisationen Offshore Norge nya investeringssiffror.

Nästa år beräknas investeringarna i transportledningar och utvinning av olja och gas i Norge lyfta till 240 miljarder norska kronor i löpande priser, upp från den uppreviderade investeringsnivån på 216 miljarder under 2023.

— De kommande åren kan vi förvänta oss en hög investeringsnivå. Det ger arbetstillfällen hos stora och små leverantörer i hela landet, och kommer att vara viktig för att säkra Europas energi och viktiga inkomster till samhället, säger chefsekonom Marius Menth Andersen, till NTB.

"Ingen trovärdig plan"

Beskedet leder till kritik, bland annat från Lars Haltbrekken, energi- och miljöpolitisk talesperson för Sosialistisk Venstreparti.

— Norge har ingen trovärdig plan för att sluta med fossila drivmedel. Det är på tiden att avsluta oljeåldern för att stoppa de farliga klimatförändringarna, säger han till NTB.

Karoline Andaur beskriver investeringarna som arroganta, och tror i och med klimatavtalet att Norge nu inte har något annat val än att ha en plan för att fasa ut utvinningen, något som regeringen tidigare varit skeptisk till.

— Det är rekordinvesteringar i olje- och gasnäringen som sträcker sig flera årtionden in i framtiden, som betyder att man inte tar klimatavtalet och klimatmålen på allvar, säger hon och fortsätter:

— Nu måste statsministern ingripa och säga att vi behöver en alternativ plan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!