Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra fler oanmälda fysiska inspektioner på svenska arbetsplatser. Arkivbild.
Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra fler oanmälda fysiska inspektioner på svenska arbetsplatser. Arkivbild. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Facket: Vem ska utföra inspektionerna?

Arbetsmiljöverket ska genomföra fler inspektioner på svenska arbetsplatser, enligt ett regeringsuppdrag. Men vem ska utföra dem, frågar sig Marita Jonsson, fackförbundet ST:s avdelningsordförande på myndigheten. Utifrån hur det ser ut hos oss blir man lite frågande till hur det ska vara möjligt, säger hon.


Det senaste året har många inspektörer på Arbetsmiljöverket slutat, enligt Marita Jonsson. Det har gjort att den "begränsade skara" inspektörer som finns kvar på myndigheten redan har en hög arbetsbelastning som det är.

När regeringen nu ger Arbetsmiljöverket i uppdrag öka antalet fysiska oanmälda inspektioner på svenska arbetsplatser har hon därför svårt att se hur det ska gå till.

Byggbranschen komplex

— Det är inte så att vi inte har något att göra i dag. Är det så många dödsolyckor, olyckor och andra tillbud som det varit det senaste året så kräver det stora resurser från oss, säger Marita Jonsson.

Byggbranschen, som har hamnat i fokus med anledning av dödsolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg i måndags, är dessutom är en komplex bransch att inspektera. Den består ofta av en lång kedja aktörer, vilket ställer höga krav på inspektörens kunskap.

— Om du har jobbat länge så har du kanske varit ute i byggbranschen och lärt dig den, men har du inte gjort det så är det svårt. Då har jag svårt att se hur man ska kunna genomföra inspektionen på ett kvalitativt bra sätt, säger Marita Jonsson.

Mer resurser

Hon anser inte heller att det är klarlagt vad inspektionerna ska titta på.

— Ska vi titta på en specifik fråga, eller ska vi titta på tio frågor? Det är mer komplext än att bara gå ut.

Marita Jonsson hade hellre sett att Arbetsmiljöverket tillfördes mer resurser för att kunna anställa fler inspektörer. Myndigheten har redan effektiverat sitt arbete genom att genomföra en del inspektioner på distans. Men det är inte möjligt inom till exempel byggbranschen, påtalar hon.

— Ska vi effektivisera åt det hållet som de (regeringen) vill får vi kanske lägga ned andra typer av inspektioner, som är nog så viktiga i det förebyggande arbetet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!