Brottsvinster ska kunna förverkas utan att de kan härledas till ett specifikt brott. Arkivbild.
Brottsvinster ska kunna förverkas utan att de kan härledas till ett specifikt brott. Arkivbild. - Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix/TT

Lagförslag: Enklare ta kriminellas brottsvinster

Regeringen vill göra det lättare att ta kriminellas brottsvinster. Pengar, bilar och dyra klockor ska kunna förverkas utan att det behöver spåras till ett specifikt brott.


Enligt lagförslaget ska en ny form av förverkande – självständigt förverkande – införas i brottsbalken.

Konkret kan en person som har stora mängder kontanter eller lyxartiklar förlora dem, om han eller hon inte har inkomster som står i proportion till egendomen, och inte heller kan förklara varifrån de kommer.

För att säkra tillgångarna ska polisen kunna använda tvångsmedel.

Regeringen framhåller att dagens lagstiftning om förverkande i stora delar är drygt 50 år gammal, och anser att den behöver bli både enklare och mer effektiv.

Förhoppningen är att möjligheterna att tjäna pengar på brottslighet ska begränsas när polisen hårdare kan slå till mot brottsvinster. Det skulle också kunna minska viljan att begå brott och vara med i kriminella nätverk, enligt regeringen.

Tvångsmedlet penningbeslag ska även utvidgas för att göra det enklare att säkra egendom, till exempel pengar från ett internetbedrägeri som finns på gärningsmannens bankkonto.

Utredningen som lagförslagen baseras på tillsattes av den förra S-MP-regeringen och lades fram i januari 2022.

Beslut om lagrådsremissen fattas på torsdag. Planen är att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juni nästa år.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!