Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väntade fördömanden från Iran om dom

Fastställandet av domen mot Hamid Noury har redan bemötts och fördömts av Iran. Domen kan leda till att rättegången mot svensken Johan Floderus i Iran kan komma att återupptas snarast, bedömer Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet (UI).


Parsi, som är programchef vid Mellanöstern- Och Nordafrikaprogrammet på UI är inte förvånad över domen i Svea hovrätt.

— Det är inte överraskande. Hade domstolen tänkt sig något annat så hade Noury släppts, säger Parsi i en första kommentar om Svea hovrätts fastställande av domen och de första iranska reaktionerna.

— Jag misstänker att Iran kommer att protestera. Detta gör det än svårare för Iran att få Noury fri. Nu är det än mer osannolikt att han släpps, om det nu överhuvudtaget går. Det blir politiskt svårare i Sverige att frige honom.

Said Mahmoudi, som är professor på juridiska institutionen på Stockholms universitet, säger att hovrättsdomen kan öppna för att fallet tas upp av Högsta domstolen.

— Jag trodde inte att det fanns någon möjlighet att överklaga till Högsta domstolen. Men jag tycker att rättens resonemang på många punkter är väldigt svag. Det verkar som om de har slarvat med flera allvarliga invändningar som försvaret har kommit med, säger Mahmoudi som är expert på internationell rätt.

— Det innebär att högsta domstolen kan komma att göra en annan bedömning, fortsätter Mahmoudi.

Nyhetsbyrå anklagar

Den statliga nyhetsbyrån Irna anklagar på sin persiska hemsida svensk domstol och rättsväsende för att ha trakasserat och "mentalt torterat" Noury under de fyra åren han suttit fängslad.

Rouzbeh Parsi är inte förvånad:

— Det gjorde iranska myndigheter även när tingsrättsdomen föll. De kritiserade hur fallet har behandlats, och säger att det handlar om en politisk dom och att Sverige saknar jurisdiktion. Det är förutsägbara reaktioner.

Frågan om förhandlingar om en eventuell fångutväxling med de i Iran fängslade personerna Johan Floderus och Ahmadreza Djalali är komplicerad.

— Jag vågar inte säga något om det. Det är politiskt komplicerat i en rättsstat som Sverige, säger Parsi som jämför med en tidigare fångutväxling med Belgien som motpart. Där genomfördes kontroversiella lagändringar, men slutligen var det premiärministern som godkände en fångutväxling.

Dödsdom hotar

Rättegången mot Floderus, som ajournerats, kan komma att återupptas.

— Om hela hans fall är ett sätt att utöva tryck mot Sverige, då kommer Iran att svara med att man återupptar rättegångsförhandlingen med argumentet att "ni tycker inte våra rättegångar är seriösa, och vi tycker inte era rättegångar är seriösa", säger Parsi.

Floderus befaras kunna dömas till dödsstraff i Iran.

— Det är det maximala straffet. Det är inte säkert att de utdömer dödsstraff. Att verkställa det är sedan en helt annan sak. Iran har inte verkställt dödsdomen mot svensk-iraniern Ahmadreza Djalali. Jag tror att Iran inser att ett verkställande av den dödsdomen är en eskalering på en helt annan nivå, säger Rouzeh Parsi på UI.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!