Den som vill hålla sig uppdaterad på de senaste orden behöver hänga med i teknikens utveckling. Arkivbild.
Den som vill hålla sig uppdaterad på de senaste orden behöver hänga med i teknikens utveckling. Arkivbild. - Foto: Riccardo De Luca/AP/TT

Årets nya ord präglas av teknik och gängvåld

Vet du vad prompta betyder? Det är ett av begreppen kring ny teknik som har färgat årets nyordslista, som också är tydligt påverkad av gängvåldet. Listan pekar på bredare tendenser, säger nyordsredaktören Anders Svensson.


Prompta, AI-klonad, cyberresiliens och streamingfarm – fyra ord som ingår i årets allmänna fokus på artificiell intelligens. Men också fyra ord som ingår i Språktidningens och Språkrådets nyordslista.

— Vi skulle kunna ha haft tio olika AI-ord, säger Anders Svensson, nyords- och chefredaktör för Språktidningen.

Att prompta, alltså att ge instruktioner till en AI-tjänst, har varit en av årets heta potatisar med tjänsten Chat GPT och bakomliggande företaget Open AI i fokus.

Generativ AI, ett annat nyord, har tagit sig in i vardagen till synes för att stanna. Det betyder för övrigt "artificiell intelligens som utifrån mönster i träningsdata kan skapa helt nytt innehåll, exempelvis text, bilder och musik".

Våldsvågen syns

En annan tydlig trend bland orden är gängkriminaliteten och våldsvågen som tog stor plats 2023. Klivare, korankris och det svenska tillståndet är alla ord och uttryck som tar sig in på nyordslistan.

— Uttrycken och orden på listan fångar ofta ett fenomen i samtiden, säger Anders Svensson.

— De får gärna ha koppling till en tydlig nyhetshändelse.

Svensson understryker dock att det inte är fråga om någon spegling av samhället på större skala.

— Nej, vi skulle ta oss rejält med kallvatten över huvudet om vi försökte spegla hela samhället. Listan pekar på bredare tendenser.

Topp tre

Om du själv får välja, har du en prispall, topp tre bland nyorden?

— Jag gillar hyschpengar. Att någon betalas för att hålla tyst om känslig information. Det känns som ett uttryck som har varit i fokus, kanske främst i samband med rättegångarna mot Donald Trump, säger Svensson.

Han gillar även multilojal.

— Där konsumenter alltså går till olika kedjor och handlar. Att du har Ica-kort men också laddat ner Lidl-appen eller Coops motsvarighet. Det pekar på en ny slags vardag, säger Svensson.

— Och så prompta. Ett bra exempel på ett existerande ord i fackspråk som har fått stor spridning och uppmärksamhet i och med AI.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!