Ett virusutbrott orsakade 2021 ett omfattande tävlingsstopp i flera länder inom ridsporten. Arkivbild.
Ett virusutbrott orsakade 2021 ett omfattande tävlingsstopp i flera länder inom ridsporten. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

Polishästar smittade med herpesvirus

Polishästar i Göteborg har smittats med herpesviruset EHV-1, rapporterar P4 Göteborg. Ett tiotal av polisens 18 hästar i rytteriet har drabbats, men ingen av dem har insjuknat allvarligt.


Susanne Johansson, gruppchef för polisrytteriet, säger dock till radion att ingen häst har insjuknat under de senaste två dagarna.

En ridklubb i Göteborg, som ligger omkring en halv kilometer från polisrytteriet, försattes redan för någon vecka sedan i karantän efter ett utbrott av viruset, rapporterade SVT Nyheter Väst tidigare under onsdagen.

Minst 25 av klubbens hästar har insjuknat i det mycket smittsamma viruset som i värsta fall kan vara dödligt för djuren. Ridklubben kommer att hålla stängt i minst 21 dagar efter det att den sista hästen är feberfri.

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen. Smittspridning hindras genom isolering.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!