Eduard tar en kopp te i sportanläggningen Lågehallarna i Hörby, som verkar som evakueringslokal. Han satt fast i sju timmar på en mindre väg utmed E22.
Eduard tar en kopp te i sportanläggningen Lågehallarna i Hörby, som verkar som evakueringslokal. Han satt fast i sju timmar på en mindre väg utmed E22. - Foto: Johan Nilsson/TT

Eduard får sova en natt till i idrottshallen

Hans resa hem slutade på en grusväg i snökaoset vid E22. Nu förbereder sig Eduard Holmer för ytterligare en natt i idrottshallen i Hörby. Polisen har hämtat min medicin i bilen. Nu har jag inga bekymmer, säger 65-åringen från Olofström.


Hörby kommun öppnade under onsdagskvällen dörrarna till idrottsarenan Lågehallarna för att ta emot människor efter att runt 1 000 bilar fastnat på E22 i snökaoset i Skåne.

Över 100 personer har kommit dit – antingen av egen kraft eller med hjälp – och en av dem är Eduard Holmer från Olofström.

— Jag har inte sovit så gott, det har varit lite för kallt för mig i hallen. Men jag ska få en annan plats här i natt, säger Eduard Holmer.

"Då var det kört"

Han var på väg hem efter att ha besökt barn och barnbarn i Belgien. När han insåg att E22 var avstängd på grund av snökaoset försökte Eduard Holmer ta sig norrut i Skåne via småvägar. Det slutade med att han blev stående med sin bil på en liten grusväg i närheten av motorvägen.

— Jag tänkte stanna och vila vid Ekerödsrasten, men när jag hade två kilometer kvar tog det stopp. Då var det kört. Sedan satt jag där i sju timmar, säger han.

När han såg en bandvagn på E22 började han blinka med sina helljus och kunde då evakueras till Lågehallarna i Hörby.

— Det var snö upp till fönstret, så först kom jag inte ut. Jag kunde inte öppna dörrarna, säger Eduard.

Under torsdagen har polisen åkt med en bandvagn till hans bil för att hämta hans medicin.

— Polisen var väldigt snäll och hjälpte mig. Jag måste ha min medicin. Nu har jag inga bekymmer, säger Eduard Holmer och skrattar.

Lastbilschaufför i 42 år

Han har varit lastbilschaufför i 42 år.

— Jag har kört i hela Europa. En gång har det varit problem, men det var i Österrike. Men när man kör lastbil har man sängen i bilen, då är det inga problem. Det är värre med en personbil, säger Eduard Holmer.

Eftersom hans bil står på en sidoväg är den just nu inte prioriterad att få loss.

— De tar bilarna på E22 först. De tror inte att det blir innan klockan 08:00 på fredag, säger Eduard Holmer.

Kommunen har tagit emot många människor i idrottshallen sedan dörrarna öppnades.

— Vi har erbjudit mat, dryck, möjlighet att sova och värme tills man kan ta sig vidare hem eller vart man nu ska. Vi har tagit emot många under natten som har behövt hjälp, säger Madeleine Peyron, kommundirektör.

En av räddningstjänstens bandvagnar utanför Lågehallarna i Hörby, som fungerar som evakueringslokal.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!