Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anländer till Folk och försvars rikskonferens som inleds i Sälen på söndagen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anländer till Folk och försvars rikskonferens som inleds i Sälen på söndagen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Strömmer varnar för extremister i gängen

Justitieminister Gunnar Strömmer varnar för personer som rör sig mellan kriminella gäng och extremistmiljöer. Det ökar extremisternas tillgång till vapen, säger han. Strömmer hoppas att en ny anti-terrorstrategi ska få effekt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Justitieministern betonar i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens på söndagen Sveriges allvarliga säkerhetsläge.

— Vi ser en växande extremism, ett ökat attentatshot och ett bredare författningshot, säger Gunnar Strömmer (M).

Hoten förstärker varandra när aktörernas agendor sammanfaller, framhåller han. Han pekar på att enskilda rör sig i både gängmiljön och extremistmiljön.

— En risk med det är att tillgången på vapen är större i de kriminella nätverken. Det betyder att det riskerar att öka tillgången till vapen för terrorister, säger Strömmer.

Ny anti-terrorstrategi

Regeringen har nu antagit en ny samlad strategi mot terrorism och våldsbejakande extremism. Tidigare har Sverige haft två separata strategier mot dessa fenomen.

Detaljerna presenteras på måndagen, men enligt Strömmer är ledorden "förebygga, förhindra, skydda och hantera". Hantera är nytt.

— Om ett attentat väl äger rum måste samhället vara bättre rustat än i dag att hantera konsekvenserna, både för brottsoffren men också för att stoppa och klara upp, säger Strömmer.

Fler skjutningar klaras upp

Sverige ska även "i närtid" få sin första nationella strategi mot organiserad brottslighet. Därtill rullas flera nya lagar ut under året som regeringen bedömer ska ha effekt mot brottsligheten.

— Vi ser även rekordmånga gripanden, beslag av vapen och sprängmedel och förhindrade våldsbrott. Och avsevärt fler skjutningar och sprängningar ser ut att klaras upp, säger Strömmer.

Han utlovar också en ny, mer ingripande socialtjänstlag i år, och "stora" ekonomiska satsningar på socialtjänsten.

TT
/
/
/