Johanna Jansson försökte rymma från häktet.
Johanna Jansson försökte rymma från häktet. - Foto: Polisen

​​​Johanna Jansson försökte rymma från Hinseberg

​​​Johanna Jansson dömdes till 16 års fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. På nyårsafton försökte hon rymma från häktet Hinseberg och ta personalen som gisslan.


Johanna Jansson är dömd för mordet på Tove i Vetlanda. Hon dömdes till 16 års fängelse i Göta hovrätt.

Toves familj överklagar hovrättens dom till HD

Planerade att ta personalen som gisslan

Hon är just nu placerad på häktet Hinseberg. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Johanna Jansson på nyårsafton ha planerat ett rymningsförsök eller en fritagning med andra interner.

Enligt uppgifterna ska flera interner tänkt ta personalen som gisslan. Planen var även att de skulle ta personalens utrustning för att de inte skulle kunna slå larm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Johanna Janssons ilska när Maja Hellman förnekade mordet på Tove – det här sa hon

Fick redan på rymningsförsöket vid visitation

På dagen på nyårsafton fick de intagna umgås i de gemensamma lokalerna med andra medfångar. Kring lunch ska flera ha blivit placerade i avskildhet, en av dem som placerades i avskildhet var Johanna Jansson.

I Kriminalvårdens handlingar står det att det i samband med visitation då framkom att flera interner planerade att ”äventyra ordning och säkerhet”.

Johanna Jansson överklagar till HD – dömdes för mordet på 21-åriga Tove

Inte första gången Johanna Jansson bryter mot reglerna

Det är inte första gången som Johanna Jansson har ett olämpligt beteende på häktet. Hon har tidigare försökt tillverka hembränt, något som Nyheter24 skrivit mer om.

Johanna Janssons liv i fängelset – försökt tillverka hembränt

Kriminalvårdschefen bekräftar rymningsförsöket

I en kommentar till Aftonbladet bekräftar den tillförordnade kriminalvårdschefen på Hinseberg, Adrian Russo, rymningsförsöket innan nyår.

– Vi har upptäckt det i ett tidigt skede och kunna vidta åtgärder för att förhindra någon form av rymning. Att de intagna planerar en rymning det kan hända lite då och då. Men det här är lite ovanligt för vår anstalt. Att flera intagna har pratat ihop sig och försökt planera. Och det är lika ovanligt som det är allvarligt, såklart.

Leif GW Perssons första ord om hovrättens dom för mordet på Tove: "Nära sanningen"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!