Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alhem vill utradera nämndemännen

Nyheter | 28/05/2009 15:14

Rättsprofilen Sven-Erik Alhem skissar på förslag för att få bort nämndemän.

LULEÅ. Nämndemannasystemet är under hård attack. Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker det är dags att avskaffa nämndemännen i hovrätten.

– Nämndemännen, som ansetts viktiga för insynens skull, har inte längre någon sådan funktion i egenskap av amatördomare. Insynen svarar mediebevakningen under öppna förhandlingar fullt ut för, säger säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Han pekar på Carolinmålet, där stora delar av hovrättsförhandlingen kommer att bestå av videoinspelningar. Hovrättens funktion är för tillfället främst kontrollerande, och där ska i princip inga förhör hållas. Men det verkar som att hovrätten kommer att ge tillstånd till ett tilläggsförhör med den misstänkte mördaren i Carolinfallet och med andra vittnen.

– När dömandet nu har övergått till att vara kontrollerande i form av en överprövning i stället för en omprövning, har nämndemännen enligt min uppfattning helt spelat ut sin roll i hovrätten, säger Alhem till tidningen.

Han har flera förslag på hur processen kan förbättras.

– När nu tyngdpunkten i rättskipningen så tydligt förläggs till tingsrätten, föreslår jag bland annat att man omgående måste förstärka juristdomarinflytandet väsentligt i tingsrätten i mål där längre fängelsepåföljd kan följa, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Skrivet av: