Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LO ger inga pengar till s i valet

Nyheter | 28/05/2009 15:16

LO fäster inte stor vikt vid det val som s utropat till ett val om jobb och kollektivavtal.

Är LO intresserat av valet till Europaparlamentet?

Enligt socialdemokraterna är det ett viktigt val för jobben och kollektivavtalen.

Men LO har inte anslagit en krona till partiets valrörelse.

I riksdagsvalen brukar LO anslå omkring 100 miljoner kronor till socialdemokraternas valrörelse. Detta brukar möta kritik från borgerliga håll. En som återkommande brukar uppmärksamma stödet är folkpartisten Carl B Hamilton.

Även inför årets val till EU-parlamentet har han låtit riksdagens utredningstjänst (RUT) undersöka stödet från LO. Resultatet förvånar Hamilton.

– Inte en öronmärkt spänn anslås, säger han till TT.

– Det är ju väldigt överraskande med tanke på vilket fokus socialdemokraterna gett valrörelsen, att den är viktig för jobben och kollektivavtalen, säger Hamilton.

För två veckor sedan sade socialdemokraternas ledare Mona Sahlin att om det är någon gång fackföreningsrörelsen och partiet ska gå arm i arm så är det nu.

LO ställer uppenbarligen inte upp på den bilden. De tycker att valet är ointressant för medlemmarna. LO vill tydligen inte använda EU-parlamentet för att riva upp utstationeringdirektivet, säger han.

Direktivet reglerar vad som ska gälla när andra länders arbetskraft arbetar i andra länder. Efter den uppmärksammade Laval-domen om Byggnads blockad mot ett lettiskt bolag vill Socialdemokraterna ändra direktivet för att garantera svenska kollektivavtal.

LO:s bristande ekonomiska engagemang väcker även en annan fråga, enligt Carl B Hamilton.

– Varför ska då LO:s medlemmar göra sig besvär och gå och rösta socialdemokratiskt, säger han.

Skrivet av: