Fredag 14 Maj
Stockholm

Sahlin bryter borgfreden

Sahlin lovade att inte angripa Reinfeldt i EU-frågorna inför Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionen. Hon bröt löftet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Beskedet om borgfred - det vill säga en uppgörelse om att oppositionen, av hänsyn till Sveriges internationella relationer, inte angriper regeringen under det svenska ordförandeskapet i EU - varade bara i två veckor.

Under gårdagen stoppade Mona Sahlin och socialdemokraterna regeringens förslag att godkänna Liechtensteins anslutning till Schengensamarbetet.

– Vi accepterar inte att man ingår den här överenskommelsen på de villkor som nu finns. Vi tycker att man ska vara mycket hårdare mot Liechtenstein som gömmer många miljarder som härrör från skattebrott och annan ekonomisk brottslighet, säger Thomas Bodström (s), ordförande i justitieutskottet, enligt SVT.

Alla medlemsländer utom Sverige och Tyskland har godkänt avtalet. Men något svenskt godkännande kommer det alltså inte att bli.

Tyskland ska godkänna avtalet inom kort och detta innebär att socialdemokraterna på egen hand kan sätta krokben för regeringen.

Efter att regeringen tvingades dra tillbaka förslaget är det nu många som undrar hur mycket beslutet om borgfred var värt. Men det här är inte första gången som Bodtröm visar sig skeptisk till beslut om borgfred.

Thomas Bodström har tidigare angripit Reinfeldt för hyckleri. Och menar att statsministern inte höll borgfreden under kravallerna i Göteborg sommaren 2001.

– Regeringen kan inte bara ta för givet att vi ska stödja dem för att det är ordförandeskap, tillägger Bodström till SVT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela