Sahlin bryter borgfreden

Sahlin lovade att inte angripa Reinfeldt i EU-frågorna inför Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionen. Hon bröt löftet.


Beskedet om borgfred - det vill säga en uppgörelse om att oppositionen, av hänsyn till Sveriges internationella relationer, inte angriper regeringen under det svenska ordförandeskapet i EU - varade bara i två veckor.

Under gårdagen stoppade Mona Sahlin och socialdemokraterna regeringens förslag att godkänna Liechtensteins anslutning till Schengensamarbetet.

– Vi accepterar inte att man ingår den här överenskommelsen på de villkor som nu finns. Vi tycker att man ska vara mycket hårdare mot Liechtenstein som gömmer många miljarder som härrör från skattebrott och annan ekonomisk brottslighet, säger Thomas Bodström (s), ordförande i justitieutskottet, enligt SVT.

Alla medlemsländer utom Sverige och Tyskland har godkänt avtalet. Men något svenskt godkännande kommer det alltså inte att bli.

Tyskland ska godkänna avtalet inom kort och detta innebär att socialdemokraterna på egen hand kan sätta krokben för regeringen.

Efter att regeringen tvingades dra tillbaka förslaget är det nu många som undrar hur mycket beslutet om borgfred var värt. Men det här är inte första gången som Bodtröm visar sig skeptisk till beslut om borgfred.

Thomas Bodström har tidigare angripit Reinfeldt för hyckleri. Och menar att statsministern inte höll borgfreden under kravallerna i Göteborg sommaren 2001.

– Regeringen kan inte bara ta för givet att vi ska stödja dem för att det är ordförandeskap, tillägger Bodström till SVT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.