Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiet går framåt i ny mätning

Nyheter | 20/05/2009 07:52

Ny Synovatemätning: piratpartiet ökar från 5,1 till 5,4 procent.

Piratpartiet går framåt i opinionen. Samtidigt vet nästan varannan väljare, 45 procent, inte att det är val till Europaparlamentet i juni, visar en undersökning som Synovate gjort och som redovisas i Dagens Nyheter.

Den låga kännedomen om valet kan förklara varför 52 procent av de tillfrågade inte vill ta ställning för något parti eller svarar att de inte tänker rösta.

Undersökningen visar vidare att piratpartiet får stöd av 5,4 procent, en smärre förbättring mot förra månadens 5,1 procent.

Förändringarna är små även för de partier som redan sitter i EU-parlamentet. Moderaterna tappar från 29,7 procent i förra månadens mätning till 26,3 procent. Folkpartiet står kvar på 9,0 procent, centern får stöd av 5,7 och kristdemokraterna av 4,7 procent.

Av de tillfrågade säger 30,3 procent att de stöder socialdemokraterna, en ökning från 29,2 i aprilmätningen. Miljöpartiet ökar till 9,1 procent från 7,0. Vänsterpartiet får 6,0 procent i majmätningen.

Junilistan får bara 1,5 procent av rösterna och skulle därmed förlora sina mandat. Sverigedemokraterna får stöd av cirka 1 procent och Feministiskt initiativ under en halv procent.

1 474 personer intervjuades mellan den 7 och 18 maj.

Skrivet av: