Måndag 10 Maj
Stockholm

Finanser och klimat tema i EU-debatt

Sunda statsfinanser och ansvarsfull klimatpolitik är ledstjärnor för regeringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Svensk kamp för sunda statsfinanser och ansvarsfull klimatpolitik är ledstjärnor för regeringen, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när partiledardebatten i riksdagen om EU inleddes.

– Möjligheten att rösta i EU-valet som inleddes i dag är en "hedersstund" i varje demokrati och för varje vän av Europasamarbetet, sa Reinfeldt.

– Det gör inte ont att rösta. Den verkliga smärtan kommer av att sakna rösträtt.

Statsministern varnade därefter för växande underskott i Europas av finanskris plågade ekonomier, som måste mötas med en förnyad relevans för 1990-talets europeiska stabilitets och tillväxtpakt.

Statsskuldens andel av BNP växer i Sverige från 41 procent till 47 mellan 2007 och 2010.

– Illa nog. Men i det socialdemokratiskt styrda Storbritannien ökar den från 44 till 82 procent. Det spelar roll hur man för politiken. Den politik som förs i Storbritannien är den som Mona Sahlin vill föra i Sverige. Stora besparingspaket väntar i slutet av en sådan politik, sa Reinfeldt.

På klimatområdet slog Reinfeldt fast att det saknas en global politik för denna globala utmaning, och varnade för att det kommer att bli mycket svårt att få till stånd de 30-procentiga utsläppsminskningar som förhandlas inför klimattoppmötet i Köpenhamn i höst.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kallade regeringens ambitioner om att satsa pengar på klimatåtgärder utomlands för "en smitarstrategi", om de görs i stället för åtgärder i Sverige.

Inlägget fick statsminister Reinfeldt att höja tonläget.

– Att stänga dörren och tro att vi som står för 0,2 procent av världen utsläpp ska lösa detta här hemma. Det är inte seriöst! dundrade han.

Eriksson kontrade med att svenskarna bara utgör 0,1 procent av världens befolkning, och hånskrattade sedan när Reinfeldt beskrev sin regerings koldioxidskattehöjningar med 8 öre under 2008 och ytterligare 4 öre 2009.

– Var det lite fånigt? undrade Reinfeldt. När vi genomförde höjningen 2008 skrev socialdemokraterna debattartiklar och varnade för högre bensinpriser. Ni vill höja skatten med 2 kronor. Fint, men säg då högt att det leder till bensinpriser på 20 till 25 kronor litern så ska jag ta den debatten seriöst, sade Reinfeldt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela