Kylan tar ett nytt grepp över Sverige. Arkivbild.
Kylan tar ett nytt grepp över Sverige. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund / TT

Kylan på väg tillbaka igen: "Neråt minus 30"

Efter en helg med snö, regn och blåst tar kung Bore ett nytt järngrepp över landet. Ner mot 30 minusgrader väntas i Norrland, och i Svealand kan det bli 10–20 minus i nästa vecka, enligt SMHI.


Ett omfattande lågtryck från Norska havet drar in med snöfall över Norrland och Svealand under fredagskvällen. Snöfallet kan på sina håll bli kraftigt. Under lördagen breder lågtrycket sedan ut sig med både snö, regn och blåst även söderut.

— Sedan drar lågtrycket bort mot Baltikum och kallare luft drar in norrifrån. Främst norra Sverige får in kylan. Det blir kallare även i syd men inte i samma grad, säger meteorolog Lars Knutsson på SMHI.

Hur kallt det blir hänger på om det klarnar upp.

Svealand kan förvänta sig 10-20 minusgrader

— I södra Sverige kommer troligen molnen att dominera. Men klarnar det upp kan det bli 10–20 minusgrader i Svealand framåt torsdag, fredag, säger Knutsson.

Vid extremkylan i början av januari uppmättes dryga minus 43 i Lappland.

— Lika kallt som förra gången får vi hoppas att det inte blir. Men skulle det bli klart och vindsvagt i Norrland blir det neråt minus 30.

Kalluften i norr ser ut att ligga kvar åtminstone till nästa helg.

Lavinvarning i norr

Snöfall och starka vindar i samband med helgens lågtryck gör att lavinvarningar är utfärdade för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. Varningarna är en trea på en femgradig skala, vilket betyder att risken för laviner är betydande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!