Färre barn på akuten med magsjuka tack vare vaccinationer. Arkivbild
Färre barn på akuten med magsjuka tack vare vaccinationer. Arkivbild - Foto: Martina Holmberg / TT

Kraftig minskning av magsjuka bland barn

De senaste åren har antalet barn som drabbas av magsjuka minskat rejält. Orsaken är vaccin mot rotavirus. Den typen av magsjuka har i princip försvunnit, säger barnläkaren Tobias Alfvén.


Fakta: Rotavirus

Rotavirus är ett mycket smittsamt tarmvirus som orsakar mag- och tarminfektion (gastroenterit).

Magsjuka orsakat av rotavirus förekommer året runt men främst från december till april.

Sjukdomen drabbar främst barn i ålder 6 månader till 3 år. 2013 orsakade rotavirus uppskattningsvis 215 000 dödsfall bland barn under 5 års ålder globalt.

Rotavirus är mycket smittsamt, och det räcker med några få viruspartiklar för att orsaka sjukdom. Smittade utsöndrar stora mängder rotavirus i avföringen, från före symtomdebut till flera dagar efter att sjukdomen är över.

Viruset är stabilt, vilket innebär att det kan överleva utanför kroppen i flera dagar. Det tål höga temperaturer och många rengörings- och lösningsmedel.

Smittvägen är oftast från avföring via händer och via föremål som leksaker, nappflaskor och dörrhandtag. Rotavirus kan också smitta via droppsmitta.

Sedan 2019 ingår vaccin mot rotavirus i det allmänna vaccinationsprogrammet

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Vinterkräksjukesäsongen är i gång sedan i december och mot caliciviruset som orsakar den finns inget vaccin. Förutom en dipp under pandemin slår vinterkräksjuka till i princip varje vinter. För att skydda sig mot den är det handtvätt med tvål och vatten som gäller.

Vaccin hjälper

Men en annan magsjuka som slår hårt mot små barn har mött ett annat öde. Sedan vaccination mot rotavirus infördes i det allmänna barnvaccinationsprogrammet 2019 har förekomsten av magsjuka som orsakats av viruset minskat drastiskt.

— I studier från Finland har man sett att sjukhusinläggningar på grund av rotavirusinfektion minskade med 80 procent, säger Hélène Englund, utredare på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Innan några regioner införde vaccination mot rotavirus vårdades varje år uppskattningsvis 2 100 barn under fem år på sjukhus i Sverige på grund av rotavirusorsakad magsjuka.

— Små barn kan bli allvarligt sjuka av rotavirus men vuxna blir ofta inte lika svårt sjuka. För mig som barnläkare märks det en väldigt stor skillnad. Vi ser nästan inga barn på akuten med magsjuka orsakad av rotavirus efter att vaccinationsprogrammet infördes, säger Tobias Alfvén, barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Vanlig dödsorsak globalt

Sammantaget gör det att det florerar färre magsjukor bland barn och unga nu än för några år sedan. Globalt är vaccinet mot rotavirus en livräddare.

— I Sverige är det extremt ovanligt att barn dör av magsjuka, men globalt är det den fjärde största dödsorsaken bland barn under fem år, säger Tobias Alfvén .

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!