Johan Floderus sitter fängslad i Iran sedan april 2022. Arkivbild.
Johan Floderus sitter fängslad i Iran sedan april 2022. Arkivbild. - Foto: Hossein Yarahmad/AP/TT

Iransk toppdiplomat uppkallad till UD

Utrikesdepartementet kallade på onsdagen upp Irans chargé d’affaires i Sverige. Anledningen är de svenskar som är fängslade i Iran. Mötet skedde efter att UD fått kännedom om ett nytt gripande.


"Vid mötet inskärptes Sveriges krav på omedelbar frigivning av de svenska medborgare som hålls godtyckligt frihetsberövade i Iran, krav på konsulärt tillträde till fängslade medborgare och respekt för internationella åtaganden i konsulära frågor", säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett skriftligt uttalande till TT.

De svenskar det handlar om är bland andra EU-tjänstemannen Johan Floderus och Ahmadreza Djalali, forskare vid Karolinska institutet.

UD har även fått vetskap om ytterligare en fängslad svensk man i Iran. Det är en svensk-iransk medborgare som "utan tydlig anledning" frihetsberövades i slutet av förra året, enligt ett uttalande på regeringens hemsida.

Floderus greps under en semesterresa i april 2022 och är anklagad för spioneri.

Djalali dömdes till döden för spioneri i Iran 2017. Både Amnesty och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter varnades strax före jul för att avrättningen kan vara på väg att verkställas.

Irans hantering av Floderus och Djalali kopplas av bedömare till fallet med iraniern Hamid Noury, som är dömd till livstids fängelse i Sverige för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse i slutet av 1980-talet.

I samband med onsdagens möte med Irans chargé d’affaires framförde UD också "en protest mot Irans raketbeskjutning mot Erbil i Irak den 15 januari".

TT
/
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!