Att underhåll och drift av nödvändig infrastruktur i dag sköts av privata aktörer oroar fackförbundet Seko. Arkivbild.
Att underhåll och drift av nödvändig infrastruktur i dag sköts av privata aktörer oroar fackförbundet Seko. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Seko: Krävs systemskifte för att klara en kris

Fackförbundet Seko oroas över att många centrala samhällsfunktioner avreglerats. Ska Sverige kunna klara en kris eller ett krig krävs det att staten återtar kontrollen, skriver ordförande Gabriella Lavecchia på Dagens Nyheters debattsida.


Lavecchia konstaterar att väg- och järnvägsinfrastrukturen, elnäten, sjöfarten, tele- och it-infrastrukturen och posten alla har privatiserats. Det gör Sverige sårbart i ett krisläge, enligt henne.

"Förutom att detta innebär att det statliga inflytandet över helt centrala samhällsfunktioner avreglerats, så har organisationerna slimmats och långsiktiga och nödvändiga investeringar lämnats åt ödet", skriver hon i DN.

Följden är att ansvariga myndigheter, som exempelvis Trafikverket och Svenska kraftnät, kan behöva förlita sig på privata entreprenörer och utländska aktörer när något händer, skriver Gabriella Lavecchia. Hon efterlyser ett systemskifte.

"I dag upphandlas samhällskritisk verksamhet och infrastruktur, men staten måste utföra en större del av verksamheterna och sköta en större del av infrastrukturen i egen regi. Därmed skulle en större insyn i samhällskritisk verksamhet och infrastruktur erhållas, och beredskapen i händelse av kris och krig stärkas."

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!