I dag avtjänar fler personer ett livstidsstraff i Sverige än någonsin tidigare, sedan Kriminalvården börjat föra statistik. Majoriteten sitter på Kumlaanstalten. Arkivbild.
I dag avtjänar fler personer ett livstidsstraff i Sverige än någonsin tidigare, sedan Kriminalvården börjat föra statistik. Majoriteten sitter på Kumlaanstalten. Arkivbild. - Foto: Per Knutsson/TT

Rekordmånga avtjänar livstidsstraff i Sverige

Aldrig förr har så många personer avtjänat ett fängelsestraff på livstid i Sverige, rapporterar Dagens Juridik som tagit del av statistik från Kriminalvården.


I dag avtjänar 58 fler personer ett icke tidsbestämt straff än för tio år sedan. Antalet kvinnor har ökat från fyra till tio, medan antalet män ökat från 140 till 192.

Majoriteten av dem är dömda för mord. De övriga är dömda för bland annat folkmord, grovt folkrättsbrott eller terrorbrott. Det finns även de som är dömda för olika typer av medhjälp, anstiftan eller försök till mord.

De flesta är mellan 35 och 44 år gamla.

Nästan en fjärdedel av alla som avtjänar ett livstidsstraff, 47 personer, gör det på anstalten Kumla. Majoriteten av kvinnorna, sex av de tio, sitter dock på Hinseberg.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!