När får man sälja och äta semlor?
När får man sälja och äta semlor? - Foto: Henrik Montgomery/TT.

Semmelprofessorn svarar: Då får man börja äta semlor

Fettisdagen närmar sig och åsikterna går isär när det kommer till vilken tidpunkt man får börja äta semlor. Nyheter24 har pratat med "semmelprofessorn" Christer Eldh för att reda ut frågan.


Fettisdagen närmar sig med stormsteg och flera bagerier runtom i landet har redan börjat sälja semlor. Svenskar är dock inte helt eniga när det kommer till vilken tidpunkt som man får sälja och äta semlor på.

Nyheter24 har pratat med universitetslektorn Christer Eldh från Lunds universitet som är utnämnd "semmelprofessor" för att reda ut när man får börja sälja och äta semlor. Han berättar att traditionen med fettisdagen finns i Norden, England och Tyskland.

Därför heter det fettisdagen – och därför äter vi semlor

Semmelprofessorn: Traditioner är aktuella så länge de diskuteras

– När traditioner förändras är det vanligt att en del människor inte tycker att det är bra. Jämför med julen där jag förstått att många tar in och klär granen innan julafton, ja till och med sätter upp juldekorationer under advent!, säger han till Nyheter24. 

Dog kungen Adolf Fredrik för att han åt för många semlor?

Traditionen går att spåra ända tillbaka till Sveriges tid som ett katolskt land. Vad det gäller traditioner tror Eldh att de kommer att vara aktuella så länge vi pratar om dem. 

– Så länge vi diskuterar dem så har de en överlevnadschans.

Förr var det förbjudet att äta semlor för tidigt i Sverige

Ska man vänta tills fettisdagen med att äta semla?

Det finns ingen tydlig gräns för när man bör eller inte bör äta semla. Men semmelprofessorn själv väntar alltid till fettisdagen. 

– Personligen väntar jag alltid till fettisdagen med att äta semla.

Sugen på semla och öl? Här är receptet för dig

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!