Öl och semla? Absolut!
Öl och semla? Absolut! - Foto: Tomas Oneborg/Christine Olsson/TT

Sugen på semla och öl? Här är receptet för dig

Öl + semla = ölsemla. Låter det som det bästa av två världar ska du kika in detta recept för en extraordinär semmelupplevelse.


Den 21 februari är det fettisdagen och om du är sugen på något utöver det vanliga så kommer här receptet på en ölsemla

Recept ölsemla 

Fördeg 

1,25 dl öl (ljus lager)  

1,25 dl mjölk 

25 g färsk jäst 

250 g vetemjöl

Deg 

Fördeg 

250 g vetemjöl 

4 g salt 

6 g kardemumma 

100 g smör 

100 g socker 

1 ägg till pensling

Fyllning 

200 g mandel 

2 dl öl (ljus lager)

1 dl muscovadosocker 

1,5 dl florsocker

Till servering
Vispad grädde

Så här gör du semlan

1. Börja med bullarna genom att blanda fördeg till slät smet. Låt jäsa 1 timme, ska bubbla ordentligt.

2. Mortla kardemumman, skiva smöret och blanda i degblandare cirka 10 minuter. Nu ska den jäsa igen.

3. Dela degen i jämnstora bitar. Rundriv till fina bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper för jäsning. Låt bullarna jäsa tills de dubblat i storlek, låt det ta tid.

4. En stund innan bullarna jäst färdigt sätter du ugnen på någonstans mellan 225 grader (200 grader varmluft).

5. Pensla med vispat ägg och skjutsa in bullarna i ugnen. Sätt en klocka på 8 minuter. När bullarna ser färdiga ut ovanpå, ta då en titt på bullens undersida. Har de lite lagom färg tar du ut bullarna.

6. För fyllningen, koka upp öl och reducera bort ca en tredjedel för att koncentrera maltigheten i ölet.

7. Mixa mandlarna till ett pulver i en hushållsassistent.

8. Mixa sedan mandelpulvret med sockret.

9. Häll på öl och mixa till en kräm, här styr du konsistensen på mandelkrämen/massan till önskad konsistens och hur du vill ha den på din semla med mängden vätska som används. Du kan göra fyllningen dagen före servering om du vill och den håller några dagar i kylen.

10. Till servering vispar du grädde, skär upp lock och fyller semlorna.

Källa: Carlsberg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!