Hotellet serverade dåligt tillagad kyckling.
Hotellet serverade dåligt tillagad kyckling. - Foto: Adam Ihse/TT/Bendiksby, Terje

Hotell i Göteborg serverade dåligt tillagad kyckling till gäster

Miljöförvaltningen gjorde i dagarna en livsmedelskontroll på ett populärt hotell i Göteborg. Vid kontrollen framkom det att hotellets restaurangkök hade flera brister. Bland annat serverades dåligt tillagad kyckling till hotellgästerna.


I slutet på januari gjorde Miljöförvaltningen i Göteborg en ordinarie kontroll för att se om ett populärt lyxhotell i Göteborg hanterade sina livsmedel på ett säkert sätt. Vid kontrollen konstaterade livsmedelsinspektören att hotellet inte följde livsmedelslagstiftningen. 

Svartmögel och dåligt tillagad mat på restaurang i Malmö: "Risk för..."

Serverade kall kycklingfilé till hotellgäster

Bland annat tillagade hotellrestaurangen inte sina kycklingfiléer på tillräckligt hög temperaturer. Det ökar risken för matförgiftning och andra sjukdomar. 

Enligt Livsmedelslagstiftningen ska kycklingfiléer ha en kärntemperatur 70 grader innan den serveras till hotellgäster, eftersom det ger en säkerhetsmarginal vid eliminering av patogena mikroorganismer. 

“Den är säker att äta vid 62-64 grader annars blir kycklingfiléen torr”, sa en kock till livsmedelsinspektören enligt Miljöförvaltningens rapport som Nyheter24 tagit del av.

Ingrodda matrester och smuts på snabbmatsrestaurang

Hade fisk framme i rumstemperatur

Livsmedelsinspektören hittade även två bleck med panerad fisk på en bänk under sin kontroll. Fisken hade en temperatur på 14 grader och skulle stå framme hela lunchen. När det kom en beställning friterades fisken och serverades. 

Livsmedel får inte förvaras i temperaturer som kan medföra att en hälsofara uppstår. Om ett livsmedel förvaras lång tid vid en temperatur som är gynnsam för tillväxt av mikroorganismer ökar risken för matförgiftning. 

Livsmedelsinspektören såg därför allvarligt på att fisken stod framme så länge och krävde att hotellet skulle åtgärda bristerna omedelbart.

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

Hotellkökets städning var bristfällig

Livmedelsinspektören hittade även stora brister på städningen i hotellrestaurangens kök. Det var "kladdigt på dörrhandtag till ugnar, kylrum och smuts på väggen bakom stekborden.", står det i Miljöförvaltningens rapport.

Det står även att fläkten i kylrummet var full med mögel.

“Ytorna ovanpå stekborden var dammiga och smutsiga, och direkt under dessa smutsiga ytor fanns det kastruller och stekpannor som kan bli smutsiga. Fläkten i kylrummet hade fått mögel.”.

Miljöförvaltningen skriver även att en av grundförutsättningarna för säker livsmedelshantering är att det är rent och prydligt på de ytor som ska komma i kontakt med mat. En miljö med bakterier och mögel kan göra hotellgästerna som äter av maten sjuka. 

Hotellets restaurangkök har vidtagit åtgärder: "Haft uppföljningsmöte"

När Nyheter24 når hotellets presstalesperson svarar hon att restaurangköket har vidtagit åtgärder.

– För din information så har NN vidtagit de åtgärder som behövdes i frågan och de har i dag haft uppföljningsmöte med Miljöförvaltningen, som avlöpte tillfredsställande.

Äckliga upptäckten i Coop-butiken: ”Inget man vill se bland matvarorna”

Mat
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!