Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó vill inte avbryta parlamentsledamöternas vinterledighet för att rösta om Sveriges ansökan till Nato. Arkivbild.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó vill inte avbryta parlamentsledamöternas vinterledighet för att rösta om Sveriges ansökan till Nato. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ungerns regering: Ratificeringen kan vänta

Oppositionen i Ungern vill att parlamentet extrainkallas under vinterledigheten för att godkänna Sveriges medlemsansökan till Nato. Men Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó säger till tv-kanalen ATV att en ratificering kan vänta till parlamentets öppning i slutet av februari.


Den ungerska oppositionen skickade på måndagen in en begäran om en omedelbar extra parlamentssittning för att rösta om Sveriges anslutning, och föreslår till talmannen László Kövér att sittningen ska ske på måndag nästa vecka.

Utrikesminister Péter Szijjártó, som tillhör regeringspartiet Fidesz, håller dock inte med om att det är bråttom att rösta i frågan. Han säger till den ungerska tv-kanalen ATV att en omröstning kan vänta till parlamentets ordinarie session i slutet av februari.

— Vi är nu inte långt ifrån början av den ordinarie sessionen, i slutet av februari, därför ser jag ingen anledning till en extra parlamentssittning, säger Szijjártó och lägger till att "vi kommer fortfarande att vara de sista".

Det senare uttalandet sker mot bakgrund av att Ungerns regering tidigare har sagt att landet inte kommer att vara sist ut bland Natoländerna att ratificera Sverige.

Szijjártó säger vidare att frågan då "kan sättas upp på agendan om majoriteten i parlamentet beslutar det".

Fidesz grupp i parlamentet uppgav i förra veckan att den kommer att vänta på ett möte mellan premiärminister Viktor Orbán och statsminister Ulf Kristersson, som väntas hållas på EU-mötet i Bryssel den 1 februari, enligt ATV.

Fidesz har en majoritet av platserna i det ungerska parlamentet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!