Hur påverkas vi egentligen av mörkret?
Hur påverkas vi egentligen av mörkret? - Foto: Henrik Montgomery/TT & Anders Wiklund/TT.

Psykologen: Så skadligt är brist på dagsljus

Många är nog lättade över att det går mot ljusare tider. Nyheter24 har pratat med psykologen Emelie Blad för att ta reda på exakt hur vintermörkret har påverkat människor – och vad gör mörkret med motivationen att återvända till jobbet?


Många känner nog lättnad över att det ljusnar tidigare på dagen igen. Det är nämligen vanligt att bli hängig under vintertid då dagsljuset knappt syns till. I januari återvänder dessutom de flesta till arbetet och missar då de få ljusa timmarna.

Ångest efter semestern? Så vet du om du ska söka hjälp • Då är det läge att byta jobb

Nyheter24 har pratat med psykologen Emelie Blad på Mindler som förklarar hur mörka dagar påverkar människor. Hon berättar att nackdelarna med minskad tid ute i dagsljus är många. 

– Ljusbrist har visat sig orsaka hälsobesvär, som kan visa sig i exempelvis försämrad sömn, ökade stressnivåer, ökad risk för depressiva symtom samt minskad vakenhet och koncentrationsförmåga.

Röd orkanvarning utfärdad – rekordhårda vindar

Psykologen svarar: "Begränsad prestationsförmåga"

De mörka tiderna gör heller inga underverk för lusten eller motivationen att gå till jobbet, tvärtom tappar man energi.

– Detta kan innebära att personer med ljusbrist upplever begränsad prestationsförmåga, har svårare att koncentrera sig på sina uppgifter, minskad energi att utföra dem med samt även minskad eller utebliven motivation att genomföra dem, berättar Blad för Nyheter24. 

Var tredje svensk får ångest av att köpa mat – psykologen: "Tankar och ältande"

"Elektriskt ljus har visat sig vara otillräckligt"

Finns det något man kan göra för att "ersätta" dagsljuset? Nja, inte riktigt. Elektriskt ljus räcker inte till för att ersätta dagsljuset. Emelie Blad tycker att det bästa är att ha ljusinsläpp på arbetsplatsen, så att man får se dagsljuset även om man arbetar under den tiden som det är ljust. 

– Elektriskt ljus, exempelvis från lampor, har visat sig vara otillräckligt för att ersätta dagsljus. Däremot kan utblick genom fönster vara hälsofrämjande för dessa som måste vistas inomhus under tid vi har dagsljus, berättar psykologen.

Därför blir du deppig och vårtrött – när ljuset blir din värsta fiende

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!