Många svenskar tycker det är jobbigt att tänka på sin privatekonomi.
Många svenskar tycker det är jobbigt att tänka på sin privatekonomi. - Foto: Fredrik Sandberg /TT/Pressbild

Var tredje svensk får ångest av att köpa mat – psykologen: "Tankar och ältande"

Enligt en Novus-undersökning från Nordax Bank får var tredje svensk ångest av att handla mat. Nyheter24 har pratat med psykologen David Waskuri om hur man ska tänka, för minska sin ångest i matbutiken.


Enligt en Novus-undersökning från Nordax Bank kunde man se att svenskar i stort känner sig väldigt stressade över sin privatekonomi och att det faktiskt är något som påverkar många människors välmående.

I undersökningen uppgav var femte svensk att deras privatekonomi har en negativ påverkan på deras mående och var tredje svensk uppgav att de får ångest av att handla mat.

Här är livsmedlet som ligger bakom prisökningarna i matbutiken

Undvik negativa tankar

Nyheter24 har pratat med psykologen David Waskuri om hur man kan tänka kring sin ekonomi och speciellt när man handlar mat, för att undvika ångest.

Enligt David Waskuri kan det vara lätt att tänka att dyrare varor skulle ha bättre kvalitet. Men även billigare varor går att laga goda rätter med, om man har en begränsad budget.

 – Börja med att upprätta en budget som motsvarar dina ekonomiska resurser och fundera sedan på prisvärda recept som passar just din ekonomi. Försök undvika negativa tankar och ältande som "varför kan jag inte handla samma varor som jag gjorde tidigare?", säger han till Nyheter24.

Gör upp en strategi

Psykologen menar även att ett negativt kan påverka hela ens mående, och för att undvika det bör man agera i flera steg och inte låta tankarna flyga iväg.

– Planera recept, skapa en inköpslista, gå till affären, laga maten, och så vidare. Om du märker att dina tankar triggas under något av stegen och tankarna far iväg, stanna upp och återgå till planen – det kommer hjälpa dig att må bättre, säger David Waskuri till Nyheter24.

Mat
/
/
Senaste nytt

Fem anhållna för dubbelmord

Ungerskt Nato-nej – till Rutte

Ungern har hittat en ny käpp att sätta i Nato-hjulet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ICC: Arresteringsorder mot ryska militärer

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsordrar för två ryska militärer med anledning av misstänkta brott från åtminstone den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023.

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Runt 8 000 patienter behöver evakueras från Gaza, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Att flytta patienter skulle kunna minska belastningen på vårdanställda och på sjukhus som kämpar för att kunna drivas vidare under kriget.

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

1 timme sedan
Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

1 timme sedan
Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.