Utrikesminister Tobias Billström vill inte kommentera om statsministern ska åka till Ungern före eller efter ratificeringen. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström vill inte kommentera om statsministern ska åka till Ungern före eller efter ratificeringen. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Billström: Förväntar oss ja från Ungern snart

Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera ett eventuellt datum för statsministern att besöka Budapest. Han förväntar sig att Ungern säger ja till Sveriges Natoansökan när parlamentet öppnar igen.


— Ingången från vår sida är tydlig, nämligen att ratificeringsprocessen behöver slutföras ifrån Ungerns sida. Det är angeläget att det sker så fort som möjligt, säger Billström.

Han påpekar att omröstningen antingen kan ske genom att parlamentet extrainkallas eller så fort parlamentet återsamlas efter vinteruppehållet, den 26 februari.

Förväntar du dig att det blir en omröstning så fort parlamentet öppnar i Ungern?

— Det vore mycket lämpligt om så är fallet, så svaret är ja. För det finns ingen anledning att dra ut på den här frågan längre. Sverige har uppfyllt alla krav.

Vill se ett besök

Ungerska företrädare har signalerat att de vill ha ett besök från statsminister Ulf Kristersson (M) innan parlamentet röstar ja till Sverige.

Premiärminister Viktor Orbán har också skickat ett brev till Kristersson där han bjuds in till Budapest. Billström vill inte kommentera något datum för när statsministern skulle kunna resa dit.

— Frågan som aktualiserades via det här brevet kommer vi naturligtvis att reflektera över i regeringskansliet, säger han.

— Diskussioner om eventuella datum och resor och annat är inte något som jag har anledning att gå in på i detalj här och nu, vi har avlåtit vårt svarsbrev ifrån statsministerns sida till den ungerska regeringen.

"Ska inte förhandla"

Kristersson har sagt att det mest naturliga vore att åka till Ungern efter att de sagt ja, som allierade i Nato. Under en återrapportering från EU-toppmötet i förra veckan säger Kristersson att processen pågår för att hitta ett datum för besöket.

— Vi ska inte alls förhandla något Natomedlemskap med Ungern, men vi ska väl diskutera Natogemensamma intressen, viktiga sådana.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!