En tioåring som på 60-talet hittade antika bronsmynt i en åker får sent omsider sin belöning. Arkivbild.
En tioåring som på 60-talet hittade antika bronsmynt i en åker får sent omsider sin belöning. Arkivbild. - Foto: Leif R Jansson/TT

Tioåring pojke hittade antika mynt: Nu får han hittelön – 58 år senare

Som tioåring hittade Roy Dahl, 67, åtta antika bronsmynt i en åker i Kristianopel utanför Karlskrona. 58 år senare kommer hittelönen på 1 450 kronor.


Mynten som tioåringen hittade när han var på väg ner till havet med sin farfar för att ta upp ålryssjor har sparats i familjen under alla år, men av en tillfällighet fick Blekinge museum nyligen nys om saken.

— Jag satt på restaurangen och fikade. Och då satt ett gäng från museet där och pratade om kyrkan. Då sade jag till dem att jag har lite mynt som är mycket äldre än kyrkan här, men de trodde mig inte, berättar Roy Dahl för SVT Blekinge.

De åtta mynten har nu granskats, och konstateras härröra från nutida Egypten och romarriket, från cirka 200-talet före Kristus. Enligt kulturmiljölagen ska mynten tillfalla staten, men en hittelön på 1 450 kronor betalas ut.

— För arkeologin är detta solskenshistorier där vi lär oss något nytt och allmänheten som lämnar ifrån sig hittade föremål kan känna sig delaktiga i att lägga det arkeologiska pusslet, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinge museum, till SVT.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

1 timme sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.

Nio döda efter busskidnappning i Pakistan

2 timmar sedan
Nio personer har hittats döda sedan de förts bort av beväpnade män från en buss i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Tidigare samma dag hade gärningsmännen dödat två och skadat flera när de öppnade eld mot ett fordon.