Genrebiler på kosttillskott och en man på gymmet.
Genrebiler på kosttillskott och en man på gymmet. - Foto: Pexels

Känd kosttillskottsbutik sålde pulver med olagliga substanser

En känd kosttillskottsbutik sålde muskelbyggande pulver i sin e-handel. Vid en livsmedelskontroll uppdagades det att företaget sålde pulver som innehöll substanser som är olagliga i Sverige.


I veckan gjorde miljöförvaltningen en ordinarie kontroll på ett stort kosttillskottsföretag. I kontrollen granskade förvaltningen företagets e-handelssida och produkterna de sålde.

Vid kontrollen uppmärksammade miljöförvaltningen att innehållsförteckningen på vissa kosttillskott skiljde sig från hemsidan till den verkliga produkten.

7 övningar för bättre hälsa - som du kan göra hemma

Kosttillskottens innehållsförteckning var felaktig

En produkt som enligt hemsidan skulle innehålla ashwagandha och svartpeppar innehöll i verkligheten Ashwagandha rotpulverextrakt och fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa (E460)) vegetabilisk kapsel av cellulosa.

Ett annat kosttillskott hade bristfällig information om innehållet. Information om att produkten innehåller sötningsmedel stod inte ihop med beteckningen ”kosttillskott” eller tydligt på produktens framsida. 

Enligt livsmedelslagstiftningen ska ingrediensförteckningen på produkter ha en passande överskrift eller inledning som består av eller innehåller ordet ”ingredienser”.

Så tränar du bäst magen hemma – 5 övningar som ger resultat

Sålde kosttillskott med olagliga substanser

En ytterligare avvikelse som uppdagades vid livsmedelskontrollen var att kosttillskottföretaget sålde livsmedel som innehöll olika ämnen som inte är godkända i Sverige.

Ett livsmedel ska bland annat ha innehållit Bulbine extrakt (Bulbine natalensis), vilket är ett ämne som traditionellt sett används som en testosteronboost och hjälper till att bygga muskler.

Ett annat pulver innehöll Tongkat Ali (Eurycoma longifolia, 2% eurycomanone), som traditionellt sett används som en alternativ medicin mot sexuell dysfunktion, stress, trötthet och orkeslöshet.

Så mycket förstör semester-alkoholen din träning: "Tyvärr"

Pulvret hade läkemedelsklassat innehåll

Andra kosttillskott innehöll substanser som är läkemedelsklassade i Sverige. Dessa får man inte sälja om man inte anmält och fått produkten godkänd av Läkemedelsverket. 

Kosttillskottföretaget ska få en uppföljande kontroll för att se till att de åtgärdat alla brister som miljöförvaltningen hittade.


/
/
Gym
Senaste nytt

Gävle: Polisen rapporterar om trafikolycka

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Arbetslösheten i Norge steg till 3,9 procent i januari, visar färska siffror från den norska statistikbyrån SSB.

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Det pekar nedåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning på måndagen. Trenden är den samma i terminshandeln på ledande Europabörser.

Polisen i Huddinge rapporterar om trafikolycka

"Polis och ambulans kallas till Kungens kurvaleden/Videgårdsvägen me anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.