Förkolnade skelett återstår på tisdagen av de färggranna vattenrutschkanor som tidigare slingrade sig runt vattenpalatset Oceana.
Förkolnade skelett återstår på tisdagen av de färggranna vattenrutschkanor som tidigare slingrade sig runt vattenpalatset Oceana. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Första larmet: Branden startade i rutschkana

Miljardsatsningen Oceana var nästan färdigställd – sedan gick den upp i lågor. Vad som orsakat den omfattande branden är fortfarande oklart. De första uppgifterna vi får är en brand i vattenrutschkanan, men mer tydligt än så är det inte, säger Per Nyqvist vid räddningstjänsten.


Fakta: Vattenpalatset Oceana

Lisebergs nya vattenvärld Oceana, som skulle ha öppnat framåt sommaren, ligger precis söder om nöjesparken. Expansionen är en del av Lisebergs jubileumsprojekt med anledning av 100-årsfirandet i fjol.

Det första spadtaget togs i november 2020. I februari började man fylla upp poolerna, totalt 1,2 miljoner liter vatten.

Oceana skulle enligt planen ha 14 olika vattenattraktioner, varav fyra större vattenrutschkanor. I projektet ingår även ett hotell, som öppnade förra året.

Oceana täcker cirka 13 600 kvadratmeter och var tänkt kunna ha 1 750 besökare samtidigt när utedelen är öppen sommartid.

Äventyrsbadet skulle enligt tidigare uppgifter från Liseberg ha kostat cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

Ett dygn efter att den omfattande branden bröt ut har räddningstjänsten fått läget under kontroll. Då var stora delar av Lisebergs vattenpalats Oceana redan förstörda.

Per Nyqvist, vakthavande räddningschef i västra räddningsregionen, konstaterar att det varit ett dramatiskt förlopp.

— Ganska tidigt inträffade någon form av brandgasexplosion, ett väldigt explosionsartat brandförlopp som gjorde att vi fick retirera, säger han på en pressträff.

Per Nyqvist, vakthavande räddningschef, Niklas Sparv, ansvarig på NCC och Andreas Andersen, vd för Liseberg, under en pressträff på tisdagen.

En man försvunnen

En man som arbetade med projektet är försvunnen och saknas fortsatt på tisdagsmorgonen. Ytterligare 16 personer skadades lindrigt och fick sjukhusvård efter branden.

— Skadorna och den rasrisk som varit har gjort att vi varit väldigt begränsade i vår förmåga att söka igenom. Det finns fortfarande delar av byggnaden som inte är fullt ut genomsökta, säger Per Nyqvist på räddningstjänsten.

Vattenpalatset har fått omfattande skador, men delar har – trots det explosiva förloppet – kunnat räddas. Bland annat omklädningsrum och caféer.

Enligt det första larmet som inkom till räddningstjänsten brann det i den vattenrutschkana som slingrade sig både på insidan och utsidan av byggnaden. Men det är fortfarande oklart exakt hur branden startade.

— Det är för tidigt att uttala sig om exakt vilka arbeten som utförts och vad som orsakat branden. Jag vill inte spekulera i det, säger Niklas Sparv, ansvarig för byggverksamheten i Sverige hos den ansvariga entreprenören NCC.

Stora delar av vattenpalatset skadades.

"Tung dag"

Bolaget fokuserar nu på att ta hand om sina anställda.

— Det är en fruktansvärd händelse och en tung dag för NCC, Liseberg och Göteborg. Våra tankar går till familjen till den medarbetare som fortfarande saknas, säger Niklas Sparv.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och grov allmänfarlig vårdslöshet. Nu börjar arbetet med att lägga ett pussel för att försöka ta reda på orsaken till att branden utbröt, säger åklagaren Magnus Clase.

— Specialister på brand får titta på detta och vittnen ska höras. Det kommer att krävas många olika utredningsåtgärder för att ta reda på händelseförloppet. Sedan får vi utifrån det titta på om det kan vara brottslig oaktsamhet – om någon har slarvat eller så, säger Magnus Clase.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!