Janine Alm Ericson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, vill ta över partiet tillsammans med Daniel Helldén. Arkivbild.
Janine Alm Ericson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, vill ta över partiet tillsammans med Daniel Helldén. Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

MP-topp kandiderar till nytt språkrör

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson kandiderar till posten som språkrör, skriver Dagens Nyheter. Hon är först ut att meddela sin kandidatur efter att Märta Stenevi avgått.


— Jag tror att jag kan ge partiet det som vi nu behöver. Både i ett politiskt inkluderande ledarskap, men också i kommunikation som kan göra att vi får fler väljare på alla nivåer, säger Ericson till DN.

Hon kandiderade även 2020 men hoppade av efter att valberedningen föreslagit Stenevi. Ericson säger att MP har bra förslag men måste bli tydligare i sin politik.

Samtidigt står det nu klart när det nya språkröret ska väljas, partiet har kallat till en extrakongress i vår.

"Vi har fört samtal internt och gör nu en samlad bedömning i att en extra kongress i slutet av april både är genomförbart och det bästa alternativet för partiet", säger Marcus Friberg, ordförande i partistyrelsen, i en kommentar.

Partiet uppger också att nomineringsprocessen nu inleds officiellt.

Nyligen avgick MP-språkröret Märta Stenevi, som för tillfället är sjukskriven, av hälsoskäl. Strax efter att hon meddelat sin avgång kom en arbetsmiljöutredning om hennes ledarskap, som visade på brister i arbetsmiljön.

Kongressen genomförs digitalt den 28 april.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!