Sportlovet
Under sportlovet ger sig många ut på vägarna - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kör du norrut under sportlovet? Så ska du packa bilen

Sportlovet är en tid då många sätter sig i bilen med siktet ställt mot fjällen. Här är några viktiga saker att tänka på.


Sportlovsveckorna präglas ofta av halt väglag och utmanande väder, i synnerhet om man kör norrut. På vägarna till och från populära turistdestinationer är trafiktrycket också oftast högre, vilket ökar också olycksrisken.

Av denna anledning har Riksförbundet M Sverige har tagit fram rekommendationer för hur man ska packa och utrusta sin bil inför sportlovsresan.

Ha med rätt utrustning

Bland det viktigaste är att förbereda sig på att någonting går fel på vägen, och att man är utrustad för att reda sig själv om man blir stående längs vägen.

– Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar. Ha filtar och varma extrakläder tillgängliga och ta med något att äta och dricka. Glöm inte reflexväst, helst till alla i bilen, om ni behöver röra er utanför bilen vid stopp på vägen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Nördarna sörjer: Därför slopar BMW klassiska kombi-detaljen

Planera din färd

Tony Gunnarsson framhåller också vikten av att planera sin färd, att anpassa sitt körsätt efter förhållandena, och att ställa in sig på att resan kan ta längre tid än väntat.

– Planera din resa i förväg, ta gott om tid på dig och planera in några pauser på vägen. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar. De som kör elbil bör även betänka risken för köer vid laddstationer under sportlovet och att räckvidden är kortare vid låga temperaturer.

Statistiken visar: Fyrhjulsdrift mindre säkert på vintern

Viktigt att lasta rätt

Det är enligt M Sverige också viktigt att man packar och lastar sin bil på rätt sätt, bland annat genom att lasta mot bagageutrymmets sidor och att lägga den tyngsta packningen längst ner.

Man rekommenderar att undvika att lägga saker på hatthyllan och att lägga i stället för att ställa saker som kan välta, så att de inte ska komma flygande vid häftig inbromsning eller kurvtagning.

Att bogseröglan ligger lätt tillgänglig, i stället för under allt bagage, är också bra vid en eventuell bogsering.

Folksamling attackerar självkörande bil – med fyrverkerier

Lasta rätt på taket

På Sportlovet är det många som har packning på taket, och oavsett om man packar direkt på takräcket eller i en takbox gäller att den tyngsta lasten ska ligga centrerat, att lasten ska vara fäst ordentligt och att den inte sticker ut för långt utanför räcket.

Det är också viktigt att man inte överlastar bilens tak, och att man inte bara räknar in vikten av lasten i kalkylen, utan även tar vikten av takräcket och den eventuella takboxen i kalkylen.

Även taxboxen i sig har en maxlast som ska tas i beaktande.

Elbilar är dyrare att försäkra i Sverige – här är anledningen

Bil