Ett spädbarn avled på grund av svår sepsis.
Ett spädbarn avled på grund av svår sepsis. - Foto: Gustav Sjöholm/TT & Pontus Lundahl/TT

Spädbarn dog av svår sepsis efter brister på sjukhus

Ett nyfött barn dog i slutet av 2023 på grund av svår sepsis. Nu kritiseras sjukhuset i en lex Maria-anmälan då hela 25 felhändelser har konstaterats efter dödsfallet.


I slutet av 2023 födde en kvinna ett nyfött barn på Skaraborgs sjukhus. Men när mamman och barnet gavs antibiotika för sent resulterade det i att barnet oväntat dog, enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Nyheter24 tagit del av.

Sjukhuset skickade hem kvinna med akut smärta – dog i cancer

Nyfött barn dog av sepsis

I anmälan framgår det att sjukhuset inte kunnat utesluta att dödsfallet kunde ha undvikits om antibiotikan givits tidigare. Det nyfödda barnet föddes efter långvarig vattenavgång och mamman och barnet skulle ha stannat kvar på sjukhuset i 36 timmar för kontroll. Endast 20 timmar efter förlossningen blev barnet dock hastigt sämre och avled kort därefter på grund av svår sepsis och inklämning av hjärnan.

I anmälan till Ivo framgår det även att hela 25 felhändelser identifierats i samband med dödsfallet och åtta av dem gäller bristande dokumentation. Därtill har tre felhändelser rapporterats som avser de infektionssymtom som inte identifierades då sjukhuset misstolkade barnets signaler. 

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Kvinna med stroke fördes till psykakuten

Skolsköterska begick 250 fel – glömde vaccinera elever i två år

Funktionsnedsatt inlåst 18 timmar om dygnet i 17 år

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.