Ett spädbarn avled på grund av svår sepsis.
Ett spädbarn avled på grund av svår sepsis. - Foto: Gustav Sjöholm/TT & Pontus Lundahl/TT

Spädbarn dog av svår sepsis efter brister på sjukhus

Ett nyfött barn dog i slutet av 2023 på grund av svår sepsis. Nu kritiseras sjukhuset i en lex Maria-anmälan då hela 25 felhändelser har konstaterats efter dödsfallet.


I slutet av 2023 födde en kvinna ett nyfött barn på Skaraborgs sjukhus. Men när mamman och barnet gavs antibiotika för sent resulterade det i att barnet oväntat dog, enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Nyheter24 tagit del av.

Sjukhuset skickade hem kvinna med akut smärta – dog i cancer

Nyfött barn dog av sepsis

I anmälan framgår det att sjukhuset inte kunnat utesluta att dödsfallet kunde ha undvikits om antibiotikan givits tidigare. Det nyfödda barnet föddes efter långvarig vattenavgång och mamman och barnet skulle ha stannat kvar på sjukhuset i 36 timmar för kontroll. Endast 20 timmar efter förlossningen blev barnet dock hastigt sämre och avled kort därefter på grund av svår sepsis och inklämning av hjärnan.

I anmälan till Ivo framgår det även att hela 25 felhändelser identifierats i samband med dödsfallet och åtta av dem gäller bristande dokumentation. Därtill har tre felhändelser rapporterats som avser de infektionssymtom som inte identifierades då sjukhuset misstolkade barnets signaler. 

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Kvinna med stroke fördes till psykakuten

Skolsköterska begick 250 fel – glömde vaccinera elever i två år

Funktionsnedsatt inlåst 18 timmar om dygnet i 17 år

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!