Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under en presskonferens i Budapest.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under en presskonferens i Budapest. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Orbán: "Redo att dö för varandra"

Ungern köper fyra nya Jas 39 Gripen av Sverige. Men det är inget affärsavtal, ett Nato-ja i utbyte mot Gripen-flyg, bedyrar premiärminister Viktor Orbán. Att hans ja dröjt beror på att det tagit tid att få förtroende för Sverige. Man måste vara redo att dö för varandra, säger han.


Fakta: Det nya avtalet med Ungern

Försvarsavtalet mellan Ungern och Sverige:

Ungern köper fyra Jas 39 Gripen-plan av modell C. Prislappen är hittills okänd.

Ungern leasar sedan 2001 fjorton Gripen-plan och använder dem sedan 2006 (tolv ensitsiga Gripen C och två tvåsitsiga Gripen D). De övergår i ungersk ägo 2026.

Avtalet om stöd och logistik för dessa förlängs med tio år fram till 2036.

Avtalet säkerställer enligt regeringen att det ungerska flygvapnet kommer att operera Gripen-flygplan långt in på 2030-talet.

Förhandlingarna om nya Gripen-flyg har enligt regeringen pågått sedan 2021 och den svenska regeringen bemyndigade i juli 2022 Försvarets Materielverk (FMV) att teckna avtal.

Avtalet undertecknades av generaldirektören för Försvarets materielverk, Göran Mårtensson, och Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Relationen mellan Ungern och Sverige har varit frostig under lång tid. Men när statsminister Ulf Kristersson (M) togs emot av Viktor Orbán i Budapest var det idel leenden och fasta handslag.

Målsnöret i Natoprocessen är nu så nära att Kristersson nästan kan ta i det. På måndag väntas det ungerska parlamentet rösta igenom den svenska Natoansökan.

— Vi kommer att fatta de nödvändiga besluten och därmed ska vi ha avslutat det här kapitlet, säger Viktor Orbán.

— Vi är snart allierade i Nato, säger Kristersson och kallar dagens besked ett stort och viktigt steg på vägen.

Köper stridsflyg

Det nya försvarsavtalet som presenterades under besöket innebär bland annat att Ungern köper fyra ytterligare Jas 39 Gripen-flyg.

Ungern leasar sedan 20 år tillbaka 14 Gripen-flyg, som övergår i ungersk ägo 2026. Det avtalet förlängs nu gällande stöd och logistik i ytterligare tio år.

På en fråga från TT:s utsända om vad som fick Ungern att ändra sig och vara redo att släppa in Sverige i Nato, svarar Orbán att det inte hade med Gripen-avtalet att göra.

— Det är inte ett affärsavtal, Nato mot Gripenplan. Så är det inte.

Men avtalet har ändå varit en viktig del i en lång process för att återuppbygga förtroendet mellan länderna, enligt Orbán.

Anledningen till att ratificeringen dragit ut på tiden är just en förtroendefråga, enligt Orbán. Som allierade i Nato ska man vara beredd att offra sitt liv för varandra, säger han.

— Att vara medlem i Nato, tillsammans med ett annat land, innebär att man är redo att dö för varandra. Om det kommer en attack utifrån mot ert land, eller mot Ungern, så är vi redo att slåss för er frihet och självständighet. Det är syftet med Nato.

"Bra för Sverige"

Förhandlingarna om nya Gripen-flyg har enligt regeringen pågått sedan 2021 och den svenska regeringen bemyndigade i juli 2022 FMV att teckna avtal.

— Det är bra för Sverige och vi hoppas att det är bra för Ungern. Redan i dag kan vi se fördelarna rent operativt av det här samarbetet, säger Ulf Kristersson och nämner Ungerns bidrag till Natos flygpatrullering.

Enligt uppgift till TT har det funnits en offert på planen som löper ut nästa vecka, därefter skulle priset ha stigit.

Ungerska parlamentariker har varit missnöjda med svenska politikers uttalade kritik av landets brister i demokratin och rättssystemet.

Kristersson säger att han inte har gett några löften om att tona ned kritiken. Han vill dock inte svara på frågan om han anser att landet är en fullfjädrad demokrati eller inte.

— Jag tänker inte recensera Ungern. Vi har väl kända skiljaktigheter, framför allt inom EU-politiken, säger Kristersson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!