Tiotusentals personer kan direkt och indirekt knytas till gängkriminalitet, enligt polisen. Arkivbild.
Tiotusentals personer kan direkt och indirekt knytas till gängkriminalitet, enligt polisen. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

62 000 personer knyts till gängkriminalitet i Sverige

Runt 14 000 personer bedöms vara aktiva i kriminella nätverk i Sverige och ytterligare 48 000 kopplas till gängen. Totalt rör det sig om 62 000 personer enligt polisens nya lägesbild.


Fakta: Polisens rollindelning

Polisen har under arbetet med kartläggningen av gängkriminaliteten gjort en indelning av följande roller som förekommer i nätverken:

Strategiska: utgörs av de personer som styr och leder den brottsliga verksamheten och som kan beskrivas som strategiska aktörer.

Utförare i högre skikt: personer som är utförare i ett högre skikt och kan liknas vid platschefer som både utför delar av den brottsliga verksamheten och som ser till att den blir utförd.

Utförare i lägre skikt: står för att genomföra brottsliga handlingar på uppdrag av ovanstående skikt.

Möjliggörare och specialister: utgörs av personer som bedriver någon form av möjliggörande verksamhet, exempelvis penningtvättare eller revisorer.

Källa: Polisen

I den större gruppen med koppling till gängkriminalitet ingår enligt polisens definition personer som misstänkts för brott eller förekommer i underrättelser om brott tillsammans med aktivt gängkriminella.

Där finns också individer som upplåtit sina bostäder till förvaring av narkotika eller hanterat pengar åt gängkriminella.

"Vi ser att de kriminella nätverken är mycket omfattande, vilket bekräftar bilden av att det här är ett utbrett och mycket allvarligt samhällsproblem", säger rikspolischef Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar att 88 procent av de aktiva i nätverken är svenska medborgare, varav åtta procent har dubbelt medborgarskap.

Äldre kriminella styr i regel över yngre. Runt 95 procent av de aktiva är män och fem procent kvinnor. Bland personerna med koppling till gängen är andelen kvinnor 19 procent.

Polisen har tidigare kommunicerat att 30 000 personer kan kopplas till gängvåldet. Den senaste kartläggningen har gjorts med ett "bredare perspektiv" och siffrorna är enligt polisen inte jämförbara.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!