Arkivbilder.
Arkivbilder. - Foto: Roald, Berit/TT/Stina Stjernkvist/TT

Hund dog under operation – veterinären gjorde fel

En hund återkom till en veterinär då den blivit sämre sedan första besöket. Veterinären på kliniken valde då att försöka operera hunden, som dog. Nu anser Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård att veterinären gjort fel.


Vad gör Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård?

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har ett viktigt uppdrag. De tar emot anmälningar från djurägare som anser att deras djur blivit felbehandlade av veterinärer och annan djurhälsopersonal.

Även tillsynsmyndigheterna har rätt att anmäla en person som jobbar med djurhälsa. Ansvarsnämnden kan även återkalla veterinärers legitimation och sätta begränsningar i förskrivningsrätten. 

Källa: Vetansvar.se

En hund dog under en operation sommaren 2023. Nu har veterinären som utförde operationen prickats av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. 

Hund dog under operation

Anledningen till pricken är att veterinären valde att operera hunden med livmoderinflammation, trots att kliniken saknande möjlighet till stationär eftervård. Hunden hade tidigare fått vård, och kom nu tillbaka då den blivit sämre.

Veterinären beslutade om ett nytt ingrepp när ägaren återkom med hunden i försämrat skick, men den avled under operationen.

Arkivbild. Foto: Roald, Berit/TT

Veterinären anses ha gjort fel

I Ansvarsnämndens beslut, som Nyheter24 tagit del av, står det:

"Hunden var i ett nedsatt allmäntillstånd vilket ökar risken för komplikationer och behov av stationärvård. Eftersom kliniken inte kunde erbjuda detta skulle NN heller inte erbjudit sig att operera hunden. Hen skulle i stället ha remitterat hunden till en klinik som hade möjlighet att erbjuda vidare stationärvård. Hen skulle alltså, i stället för att operera, ha stabiliserat hunden för vidare transport till en sådan klinik".

Lyssnade inte på ägaren

Ansvarsnämnden är kritisk till att veterinären inte lyssnade på att ägaren vid återkomsten ville avliva hunden samt finner journalföringen bristfällig.

Ägaren har även anmärkt på att hunden knappt hade väckts ur narkosen när den lämnades för hemtransport efter den första operationen och funderar på om det orsakade en inre blödning.

Veterinären fann dock blödningen begränsad när hunden återvände dagen därpå.

Läs mer här:

Polishund bet barn i ansiktet helt oprovocerat

Här är de mest aggressiva hundraserna: ”Viktigt att inte avla på”

Veterinären: Här är hundraserna jag ALDRIG skulle köpa

Storbritannien förbjuder kritiserad kamphund – för att skydda allmänheten

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.